Torturi frumoase

Prima mea experienta culinara? Reusita sau ratata? Specialitatea casei. Retete trasnite! Fantezii culinare. Afrodisiace�comestibile! �Nebunii� culinare pentru mofturosii mici si mari!

Torturi frumoase

Mesajde mischaela » Sâm Dec 17, 2011 10:44 pm

fenomenul torturi frumoase si foarte frumoase a luat amploare in ultima vreme ...
ne intrebam cu toti cum se fac ...
gasim tot felul de retete ... de fondant, de martipan, crema de zahar etc ...


una din ele am luat-o de pe "feisbuc" ... va invit sa ne dam cu parerea ...
Ingrediente:
2 linguri de miere de salcam (daca pui alt fel de miere iese un alb prea galbui)
60 ml apa calda
5 gr gelatina
50 ml ulei de palmier
50 gr amidon alimentar
600-650 gr zahar pudra
Atentie,consistenta zaharului este foarte importanta. Trebuie zahar deosebit de fin. Nu orice zahar pudra din comert este OK, ci doar cel foarte fin. Unii spun ca ar trebui sa mai rasnesti o data zaharul si sa il cerni, insa eu nu am nici rabdare si nici timp pentru asa ceva. Pe cale de consecinta, eu am incercat toate tipurile de zahar pudra pe care le-am gasit pe piata, si l-am ales pe cel cu care pasta a iesit cel mai bine (fina si elastica).
Punem gelatina si mierea in apa calda, si lasam astfel gelatina la hidratat, minim 30 de minute. Apoi compozitia astfel rezultata se pune la beu marin, amestecand mereu pana cand din solida devine lichida. Atentie sa nu cumva sa inceapa sa fiarba, caci prin fierbere proprietatile gelatinei se distrug. Dupa ce s-au topit gelatina si mierea se ia de pe foc si se pune uleiul de palmier. Se amesteca, ca sa devina fluid si se lasa la racit. In compozitia racita pui, apoi, amidonul si 50 gr de zahar pudra, amestecand cu o spatula de silicon. Se adauga restul de zahar pudra pana la 600 de gr si se mixeaza cu mixerul pe viteza cea mai mica, cu dispzitivul de aluat, pana se incorporeaza tot zaharul. Incerci cu mana daca pasta este lipicioasa, si daca este mai adaugi 50 gr zahar. De aceea, reteta este cu 600-650 gr zahar.
De regula la 650 gr pasta are consistenta necesara, fiind elastica si nelipicioasa. Atentie insa, prea mult zahar poate sa faca pasta prea uscata si casanta. Se face o turta de pasta care se pune in folie alimentara, si se tine la frigider aproximativ 24 de ore. Inainte de a o folosi, pasta trebuie scoasa la temperatura camerei cel putin 2 ore. La epuizarea celor 2 ore, se framanta bine, pe o planseta unsa cu ulei de palmier sau cu zahar pudra. Framantatul este foarte important, pentru a obtine o textura buna a pastei.
Imagine
Avatar utilizator
mischaela
Membru cu Tradiţie
Membru cu Tradiţie
 
Mesaje: 15683
Membru din: Iul 21, 2007

Re: Torturi frumoase

Mesajde luciangabriel » Dum Dec 18, 2011 2:06 am

Eu am incercat o reteta asemanatoare de pasta de zahar si nu mi-a iesit .Cred ca de vina a fost zaharul-nu l-am mai cernut.
luciangabriel
Maestru
Maestru
 
Mesaje: 3098
Membru din: Aug 02, 2011

Re: Torturi frumoase

Mesajde ankaseby » Dum Dec 18, 2011 4:18 am

Miha tu si ideiile tale...uite fata iti dau reteta folosita de mine la realizarea PASTEI DE ZAHAR ...ceva usor si practic
Ai nevoie de :

450 gr zahar pudra din comert/
30 ml apa
5 gr gelatina(granule de la Dr.Oetker),
50gr miere sau energizant(glucoza)

Se pune gelatina in apa si se lasa sa se umfle. Se pune apoi pe foc pt a se dizolva(atentie sa nu fiarba!-pt a evita acest lucru, puteti topi gelatina la bain marie) si se adauga mierea sau energizantul(se pot adauga si diverse arome). Se adauga apoi zaharul si se lucreaza ca un aluat, daca se lipeste se mai adauga zahar daca e prea tare se adauga apa. Pentru a-l intinde se pot inmuia mainile in ulei sau se pudreaza cu amidon.
Cantitatile din reteta acesta de pasta de zahar sunt potrivite pt un tort mai mic..adica blat de cca 20cm diametru
Avatar utilizator
ankaseby
Intelept
Intelept
 
Mesaje: 1180
Membru din: Mar 22, 2009

Re: Torturi frumoase

Mesajde luciangabriel » Dum Dec 18, 2011 10:41 am

MULTUMIM ANCA ! [pupi]
Imagine
luciangabriel
Maestru
Maestru
 
Mesaje: 3098
Membru din: Aug 02, 2011

Re: Torturi frumoase

Mesajde mamiy » Dum Dec 18, 2011 12:55 pm

Fara poze??? [zz]

Eu am nevoie de ceva ajutor de la cunoscatoare [floare] Vreau sa fac un tort sub forma de .... Thomas, of cors [bigsmile] [bigsmile] Stie cineva sa modeleze, sa lucreze cu martipan? De unde iau colorant? am gasit pe un sait si mi se pare destul de scump.
Cum sa fac blatul si cremele? Pt ca la mine de obicei, se inmoaie blatul, crema nu iese consitenta, mai tare, si straturile au tendinta sa alunce.
ImagineImagine
Avatar utilizator
mamiy
Membru de Onoare
Membru de Onoare
 
Mesaje: 4882
Membru din: Aug 20, 2007
Localitate: Bucuresti

Re: Torturi frumoase

Mesajde DRIANA » Dum Dec 18, 2011 2:11 pm

Eu torturile nu le imbrac in martipan, le imbrac in crme asi le ornez cu frisca sau nuca, nuca de cocos, ciocolata rasa, etc...Dar ma bate gandul sa incerc si eu o pasta...colorant nu am vazut de cumparat, dar cred ca si simplu, alb, merge.
Mirela, am vazut pe undeva pe blogurile culinare pe unde bantui eu tort si thomas, dar acum nu l-am mai gasit [capzid] . iar retete pt torturi sunt cate vrei. Blatul cica trebuie sa-l faci cu o zi inainte, si sa-l tai a doua zi, ceea ce eu nu am stiut, si ma enervam ca era prea pufos. Sau varianta mai simpla: sa cumperi blatul gata facut, dar parca nu are acelasi gust.
Eu de Craciun vreau sa fac un cheesecake cu fructe de padure deasupra, iar de Revelion prajitura asta:
http://savalaura.blogspot.com/2009/01/p ... aello.html
care arata intr-un mare fel [poft] iar la tort nu m-am hotarat...mai caut.
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
DRIANA
Membru de Onoare
Membru de Onoare
 
Mesaje: 6908
Membru din: Dec 03, 2005

Re: Torturi frumoase

Mesajde mamiy » Dum Dec 18, 2011 3:12 pm

OOO, cum arata [poft] [poft]
Am sa incerc si eu ss-o fac [:)] [:)]
Ca sa fac homasul, am nevoie de colorant si de martipan; albastru,rosu,negru si galben.
Eu nu ma refeream la retete, ci la sfaturi cum sa fac sa iasa crema consistenta. La varianta blat cumparatm-am gandit si eu. Cred ca voi incerca sa fac un tort de proba [bigsmile] Nici eu n-am mai lucrat cu martipan pana acum, dar sper sa-mi iasa [multnoroc]
ImagineImagine
Avatar utilizator
mamiy
Membru de Onoare
Membru de Onoare
 
Mesaje: 4882
Membru din: Aug 20, 2007
Localitate: Bucuresti

Re: Torturi frumoase

Mesajde luciangabriel » Dum Dec 18, 2011 7:31 pm

Incercati prajitura Rafaello , e super.Eu am facut foarte multe retete de pe blogul Laurei , si toate mi-au reusit .

Daca citesti aici,multumesc LAURA. [pupi]
luciangabriel
Maestru
Maestru
 
Mesaje: 3098
Membru din: Aug 02, 2011

Re: Torturi frumoase

Mesajde mischaela » Mie Dec 28, 2011 6:58 pm

am facut reteta ancai ...
e la rece ...da vedem cand am chef sa o testez ...
macar niste figurine sa fac ...
Imagine
Avatar utilizator
mischaela
Membru cu Tradiţie
Membru cu Tradiţie
 
Mesaje: 15683
Membru din: Iul 21, 2007

Re: Torturi frumoase

Mesajde luciangabriel » Mie Dec 28, 2011 9:15 pm

Te rugam sa ne arati si noua cum ti-a iesit .
luciangabriel
Maestru
Maestru
 
Mesaje: 3098
Membru din: Aug 02, 2011

Următorul

Înapoi la Experiente...culinare !