Creşterea şi educarea copilului

Ajutati copilul sa se adapteze in compania dadacei

Cand copilul este foarte mic si nu se poate manifesta, o prima etapa indispensabila este cea a prezentarii dadacei, care va tine locul mamei, cat timp este plecata. Unui copil de 2-3 luni puteti sa-i spuneti, luandu-l in brate: "Noi te lasam cu Adriana cat timp suntem plecati si ne intoarcem repede". Apoi lasati un obiect care va apartine, o esarfa, un fular etc. pe care il recunoaste si il va linisti cat timp sunteti plecati. Daca dadaca a fost acceptata, ea poate sa ramana pana seara tarziu, citindu-i povesti copilului sau aratandu-i diferite poze, reviste pentru copii si improvizand pe marginea lor, atunci cand parintii sunt plecati. Este important sa fie o persoana responsabila, in caz ca se produce, de exemplu o defectiune la instalatia de apa a vecinilor si se inunda apartamentul, pisica sau cainele se instaleaza in patutul copilului sau se poate intampla orice eveniment caruia copilul nu poate sa-i faca fata. Daca copilul s-a familiarizat cu aceasta persoana, atunci el va dormi linistit fara ca prezenta acesteia sa-l deranjeze.

Dadaca poate avea probleme de la inceput cu copilul

Bebelusii au un instinct sigur si simt imediat daca nu sunt in siguranta in prezenta unei persoane nou-venite in familie. Si nu pentru ca nu le-ar place cum arata, ci pentru ca ei o simt nesigura si tematoare in prezenta lor si de aceea si lor le este frica de ea. Trebuie sa aveti incredere in instinctele bebelusului, dar, inca de la inceput, trebuie sa linistiti si dadaca. Munca sa nu este usoara, este sursa ei de existenta si trebuie sa-si demonstreze experienta, sa convinga, sa arate afectivitate, dar si ea are nevoie de afectivitate din partea copilului. Inca de la inceput, parintii trebuie sa-i arate ca au incredere in ea si in copil si trebuie sa-l invete si pe copil sa aiba incredere in ea. Cand va ramane singura cu copilul, in timpul zilei, dadaca va trebui sa fie inventiva, vesela, sa-i placa ocupatia sa, sa inspire incredere si siguranta, toate aceste calitati fiind evaluate de parinti foarte repede.

Masa copilului poate fi o problema pentru dadaca.

Daca bebelusul este hranit cu biberonul, nu este o problema sa faca acest lucru tatal sau bunica copilului. Si dadaca se poate descurca foarte bine in aceasta activitate, daca a mai facut-o si cu alte ocazii. Majoritatea parintilor sunt foarte atenti la alegerea persoanei care va avea grija de copilul lor. Ei o angajeaza in urma unei recomandari, sau dupa ce au intalnit-o intr-un anumit cerc, si-au facut o parere si i-au acordat increderea ca se va descurca in sarcina de a hrani copilul deoarece a mai facut-o si in alte ocazii.
Daca copilul este hranit la san si daca mama sa i-a pregatit un biberon cu lapte matern, dadaca, chiar si cu experienta, va avea dificultati sa hranesca copilul cu biberonul. De aceea, mama copilului il va obisnui ea insasi, din timp, sa ia cateva biberoane cu lapte matern.

Problemele pot sa apara de la 6 luni daca copilul nu are un ritm inca bine stabilit si se trezeste dupa plecarea parintilor, sau vrea sa manance.

Pentru a nu intampina probleme, este bine sa testati dadaca doua-trei seri la rand, pentru adaptare, in cazul in care doriti sa apelati la serviciile ei in mod regulat. Lasati-o sa se ocupe singura de bebelus, explicandu-i ca nu este vorba de suspiciune, dar trebuie sa se faca legatura in mod natural intre momentul in care ea este acolo cu parintii copilului si cel in care va fi singura, pentru a se obisnui cu ea si asigurati-o ca in aceasta perioada de testare va fi platita.

Recomanda unui prieten