Manifestari alergice la copii
Alergiile alimentare
Oricat am fi de severi cu dieta copilului nostru, cu ocazia sarbatorilor de iarna, orice parinte stie ce greu e sa tii copilul la distanta de Mos Craciunii, renii, bradutii sau globurile de ciocolata, precum si de avalansa de bomboane, napolitane si biscuiti care umplu vitrinele magazinelor si tarabele de pretutindeni. De aici pina la aparitia alergiilor alimentare, atit de frecvente la copii, nu e decit un pas.
Manifestarea cea mai comuna a procesului alergic este urticaria, adica aparitia pe piele de macule (pete)sau papule (bubite reliefate) rosii, insotite intotdeauna de prurit (mincarime). Numarul acestor elemente este variabil, ca si dispozitia lor pe corpul copilului, fara insemnatate in ceea ce priveste gravitatea sau prognosticul afectiunii. Uneori, urticaria se insoteste de edemul (umflarea) unor regiuni : pleoape, buze, miini, picioare, si, in formele grave, afectarea laringelui, cind apare raguseala si dificultatea in respiratie.
Alergiile alimentare sint produse cel mai des de capsuni, fragi, oua, nuci, ciocolata, peste, produse de patiserie, snacks-uri, chips-uri, pufuleti, etc. O mentiune deosebita o merita bauturile racoritoare, acidulate sau nu, in special cele care contin cofeina. Momentul aparitiei urticariei este variabil raportat la ingestie, de aceea este greu de afirmat cu siguranta care este alimentul cauzator.
Prezentarea la medic este obligatorie in formele cu edeme sau la sugari si copiii mici, pentru initierea tratamentului specific. Alaturi de acesta, regimul alimentar este esential pentru vindecare. Acesta consta intr-o alimentatie dietetica, naturala, proaspata, preparata in casa, fara adaosuri de conservanti, aromatizanti, condimente; se impune evitarea proteinelor animale, a alimentelor enumerate mai sus ca fiind alergizante.