Alimentatia copilului in timpul iernii
Alimentatia copilului in timpul iernii se caracterizeaza prin predominenta alimentelor fainoase si mai grase, in detrimentul legumelor si fructelor verzi disponibile, ceea poate conduce la aparitia unor carente in factori nutritivi. Cu ocazia sarbatorilor de iarna se face de regula abuz de dulciuri si bauturi dulci, carne de porc, oua. In aceasta perioada apar cele mai multe tulburari digestive atit la copiii sanatosi, cit si la cei bolnavi; cele mai frecvente afectiuni de sezon sint gastroenteritele, colecistitele, pancreatitele, decompensarea diabetului zaharat, cresterea in greutate pentru supraponderali.
O alimentatie rationala in sezonul rece va avea la baza combaterea abuzului de dulciuri, fainoase, grasimi si utilizarea la maxim a surselor de proteine, vitamine si saruri minerale disponibile. Astfel se recomanda folosirea legumelor si fructelor conservate prin frig (congelate) - metoda care mentine concentratia maxima a principiilor nutritive; pentru ca sa nu se piarda acest avantaj, ele se vor pune la fiert congelate, direct in apa clocotita , cu scurtarea la minim a timpului de fierbere.
Dintre celelalte legume si fructe disponibile in timpul iernii, cele mai valoroase din punct de vedere nutritiv sint:
- Varza (si proaspata si murata), morcovul, hreanul - continut bogat in vitamina C, alaturi de cunoscutele mere, citrice, gutui
- Prunele uscate si stafidele au un continut crescut de fier
- Curmalele si stafidele sint bogate in calciu
- Morcovul, caisele si prunele uscate - contin cantitati mari de caroten
- Nucile sint bogate in glucide, grasimi de calitate si vitaminele din grupul B
Trebuie stiut ca laptele si preparatele din lapte au un continut mai scazut de vitamina A si D, comparativ cu sezonul cald, suplimentarea acestora facindu-se ideal prin consumul de carne de peste si ficat.
In ceea ce priveste consumul carnii de porc, nu se recomanda consumul ei de catre copiii sub 3 ani si dupa aceasta virsta se va utiliza pentru preparare numai carnea slaba (muschi), bine preparata termic. Carnea de porc creste colesterolul, suprasolicita ficatul si pancreasul, poate prezenta risc infectios (atentie la riscul de trichineloza).
Ouale se vor consuma numai preparate termic, nu este permis a da copiilor maioneza sau alte alimente in care se foloseste oul crud - pericol de toxi-infectii alimentare.
Ciocolata, cozonacul, bananele sint citeva alimente care se consuma in cantitati crescute de sarbatori si care au un potential alergic important.