Anii grei ai pubertatii
Pubertatea este o perioada dificila, aducand note tensionale in relatia parinte-copil. Izbucnirile de protest, opozitia manifesta fata de autoritatea parentala sunt frecvente in acesta perioada. Copilul-model s-a transformat peste noapte intr-un razvratit. Desi provine dintr-o familie instarita, este prins furand. Este un act care socheaza! De ce? Ce se intampla? Ce este de facut?
Iata cateva cauze posibile:
- Copilul poate sa-si verifice abilitatea de a incalca o interdictie fara a fi prins.
- Acest comportament inacceptabil in aparenta, poate fi o tentativa disperata a copilului de a intra in contact cu parintii sai. El incearca sa le spuna astfel ca exista ceva ce el nu mai poate tolera. Se simte singur. Iar parintii, angrenati in iuresul vietii profesionale, nu-si dau seama.Ei il cred mai matur decat este in realitate. Gestul sau este un mod de a spune "Am nevoie de dragoste, de atentie. Nu mai vreau sa fiu singur".
- Este posibil sa existe un conflict intre parintii sai, iar copilul isi doreste sa joace rolul de reconciliator. Chiar daca este tinut deoparte de conflictele cuplului, el fura pentru a le atrage atentia celor doi adulti. Si astfel reuseste (macar provizoriu) sa-i reuneasca intr-o preocupare comuna.
Ce este de facut?
- Nu va pierdeti cumpatul! Acest tip de comportament este relativ frecvent la aceasta varsta. Cautati sa intelegeti, nu sa judecati!
- Nu-l condamnati fara drept de apel! Nu-i repetati la nesfarsit consecintele actului sau! El le cunoaste si stie de ce a facut asta. Ii va fi mult mai greu sa va spuna motivele reale daca il coplesiti cu reprosuri, adancindu-i sentimentul de vinovatie.
- Comunicati autentic! Absenta dialogului si sentimentul de vinovatie agraveaza ruptura relatiei parinte-copil si izolarea copilului. Initiati dialogul prin a-i spune ca vreti sa intelegeti ce se intampla cu el si ca sunteti convinsi ca o pedepsire nu rezolva nicidecum problema. Asigurati-l de tot sprijinul si afectiunea dvs!
- Oferiti-i posibilitatea de a-si expune punctul de vedere! Cereti-i sa spuna daca are ceva sa va reproseze si care crede ca este problema in familie.
- Propuneti copilului un alt mod de a-si afirma curajul! De exemplu, practicand un sport care cere curaj si procura senzatii tari.
- In cazul in care comunicarea in familie este defectuoasa, cereti sprijinul unui specialist! El nu va acuza pe nimeni si va va ajuta sa se stabiliti o comunicare armonioasa.