Anorexia, indicatorul unei relatii defectuoase mama-copil
Tulburarile de alimentatie afecteaza in special fetele, in perioada pubertatii, rareori inainte. Aceste probleme apar mai ales la pubertate. Exista doua momente critice: primul la debutul pubertatii, iar al doilea mai tarziu, in liceu, in anul terminal. Tinerele care sufera de anorexie, ca si de bulimie, sunt foarte preocupate de propriul corp si de supletea lui.
Cand fetele nu vor sa devina femei
Explicatia este ca fata nu vrea sa devina femeie. Ea are o insuficienta stima de sine, o imagine de sine deficitara si refuza schimbarile pubertare. Efortul ei pentru a conserva corpul de copil, dovedeste lupta impotriva feminitatii.
Mamele tinerelor anorexice nu stiu cum sa-si manifeste afectiunea!
Specialistii au remarcat un profil caracteristic al mamelor acestor fete in dificultate: ceea ce frapeaza este raceala afectiva, dificultatea de a-si exprima tandretea. E ca si cum nu ar avea incredere in ceea ce simt. Se comporta ca si cum nu ar acorda importanta propriilor trairi. Felul in care exprima ceea ce simt apare mai degraba sub forma preocuparilor grijulii fata de copil, decat prin placerea de a imbratisa, de a alinta, de a se juca. Ele nu stiu sa-si incurajeze copiii. Imaginea feminitatii este devalorizata, iar fiica nu are un model de identificare.
Tanara nu isi alege mama ca model feminin de identificare!
In multe situatii, fata in cauza are o relatie afectiva speciala cu una dintre bunici, pe care o admira, uneori in dezavantajul mamei sale. Acesta este un alt indiciu al unei relatii defectuoase mama-copil. Bunica poate deveni personajul central din viata ei, fiind de obicei o femeie puternica si autoritara.
Aspiratii inalte si comunicare deficitara
Tinerele fete apartin mai degraba unor medii instarite sau pe calea cresterii sociale. S-a constatat ca specific acestor familii este o cautare a performantei, a idealului si perfectionismului. Exista aici o preocupare atat de "obsedanta" pentru reusita, incat sunt uitate bucuriile simple ale vietii: bucuria de a fi impreuna cu ceilalti, de a imparti afectiune, de a comunica autentic.