Apendicita acuta
Apendicita acuta este o afectiune frecventa a perioadei copilariei care, desi nu este grava, datorita posibilelor complicatii, trebuie considerata o urgenta, care impune consult medical specializat si necesita tratament chirurgical.
Din punct de vedere medical, apendicita acuta este o inflamatie a unei portiuni digestive, situata la jonctiunea dintre intestinul subtire si cel gros, datorata obstructiei cu resturi alimentare nedigerate (simburi, coji de seminte, de exemplu), sau datorita infectiei microbiene sau infestarii cu paraziti.
Apendicita apare la copiii de toate virstele, insa cu un virf de incidenta la 12 ani. Este rara sub 2 ani, iar semnele bolii sint mai putin caracteristice la aceasta categorie de copii (uneori numai somnolenta, sau, dimpotriva, agitatie neexplicata).
Clasic, copilul cu apendicita prezinta durere abdominala puternica, febra si varsaturi. Debutul este adesea insa inselator, cu alterarea starii generale, pierderea apetitului, constipatie. Durerea este resimtita initial in regiunea periombilicala (in jurul buricului) si dupa 4-6 ore se localizeaza in cadranul inferior drept al abdomenului, fiind intensificata de miscarea pasiva sau activa a membrului inferior drept. Este important de stiut ca cedarea durerii nu este intotdeauna un semn de evolutie favorabila, in unele cazuri ea fiind semnul aparitiei unei complicatii - perforatia intestinala. Varsaturile si lipsa poftei de mincare contribuie la aparitia rapida a unui sindrom de deshidratare, potential foarte periculos.
Din acest motiv, consultul medical este obligatoriu in cazul aparitiei la copil a unei dureri abdominale brusc instalata, pentru a elimina riscul de apendicita acuta si peritonita secundara. Examinarea de catre chirurg si citeva analize simple efectuate chiar si fara internare in spital pot confirma sau infirma diagnosticul. In cazul in care este vorba de apendicita acuta este indicata operatia; aceasta se efectueaza cu anestezie generala pentru copiii mici sau cu anestezie locala - rahianestezie - pentru cei mai mari, iar recuperarea dupa operatie este rapida, copilul putind fi externat in 24 - 48 de ore.