CreÅŸterea ÅŸi educarea copilului

Arsurile si tratarea lor

Arsurile sint deosebit de frecvente la copii, perioada cea mai vulnerabila fiind cuprinsa intre 12 luni si 5 ani, cu un maxim de frecventa intre 12 si 24 de luni, cind copilul incepe sa exploreze mediul inconjurator, fara sa poata insa evalua pericolul. In perioada de iarna arsurile pot surveni mai frecvent datorita utilizarii in locuinte a mijloacelor de incalzire (sobe, radiatoare, calorifere electrice), iar in apropierea sarbatorilor, riscul de producere a arsurilor creste prin folosirea necorespunzatoare a luminarilor, artificiilor, petardelor, etc; la toate acestea putem sa adaugam forfota pregatirilor domestice din familie care lasa micutii mai putin supravegheati, deci mai expusi la pericole.

Severitatea unei arsuri se estimeaza in functie de intinderea ei (suprafata corporala afectata), profunzimea, localizarea, virsta. Pentru copiii mici consultul si evaluarea medicala sint obligatorii, deoarece exista potentiale complicatii dintre care mentionam vindecarea cu cicatrice, suprainfectia - pe plan local, iar pe plan general - afectarea aparatului respirator, a rinichiilor, afectarea digestiva.

Primele gesturi pe care trebuie sa le facem noi parintii, inainte de a ajunge la doctor, sint foarte importante, de aceea trebuie sa le acordam toata importanta cuvenita:

  • In arsurile cu flacara, copilul va fi impiedicat sa se miste, focul se va stinge prin acoperire cu o patura. (exceptie - imbracamintea sintetica se stinge numai prin udare cu apa).
  • Se inlatura hainele de pe zona arsa, pentru evitarea efectului de "cataplasma"
  • Se spala locul arsurii cu apa rece, din abundenta
  • Se evita aplicarea pe arsura de pansamente umede, crème, ulei, miere, ou, etc., cum spun "vecinii" - toate acestea pot favoriza infectia si ingreuneaza munca ulterioara a medicului care trebuie sa curete rana
  • Se va combate durerea cu Paracetamol (supozitor, siop, tableta - dupa virsta si disponibilitate).
  • Pe durata transportului la medic se acopera zona afectata cu comprese (de preferat sterile) umezite cu ser fiziologic rece, care sa impiedice contactul cu mediul extern (praf, microbi).
Recomanda unui prieten