Atentie la degeraturi
Iarna este anotimpul preferat al copiilor de toate virstele; frigul nu este apreciat adecvat de catre copilul dornic sa se joace cit mai mult in zapada. De aceea in unele situatii, in special in cazul copiilor mai mari, nesupravegheati indeajuns, pot aparea degeraturile.
Acestea sint leziuni produse de frig, consecutiv inghetarii apei din tesuturi, asociata cu constrictia vaselor de singe din teritoriul respectiv. Severitatea degeraturilor depinde de factorii de mediu (temperatura, umezeala, curenti de aer) si durata expunerii si este favorizata de imobilitate, imbracaminte si/sau incaltaminte neadecvata.
Localizarile obisnuite ale degeraturilor sint degetele, miinile, picioarele, urechile, nasul. In stadiile incipiente, pielea este rosie, se insoteste de edem (umflarea zonei), apare o senzatie de arsura si furnicaturi. Rar, cu prelungirea expunerii la frig pot apare vezicule, intepaturi, anestezia zonei respective, iar in cazul extrem, care poate apare la copii cu alte tare organice - se poate instala necroza cu gangrena.
Pentru tratarea degeraturilor se impune in primul rind incalzirea centrala a organismului, prin plasarea intr-un mediu cald sau administrare de lichide calde (ceai, de ex.), care regleaza circulatia singelui ; ulterior se indica incalzirea treptata a regiunii afectate, cu apa calda (40 - 42 grade, nu mai mult!), sau cu aer cald. Deoarece, in perioada incalzirii, poate sa apara durerea, se poate administra un analgezic, de tipul paracetamolului.
Cazurile complicate se trateaza numai la spital.