Cand somnul copiilor devine o problema
Tulburarile de somn ale copiilor, cu consecinte nefavorabile in comportamentul si programul diurn al acestora, pot deveni pentru parinti o adevarata sursa de conflicte si pot crea multe probleme in familie.
In cele ce urmeaza gasiti cateva informatii despre ce si cum influenteaza somnul copiilor:
- Temperatura ambianta: pentru a favoriza somnul temperatura in camera nu trebuie sa fie prea mare: 22 de grade pentru sugari si 18-20 de grade pentru copiii mai mari. Copilul nu trebuie imbracat prea gros - se va verifica temperatura spatelui sau a abdomenului copilului, care trebuie sa fie calde (miinile si picioarele pot fi in mod normal mai reci la copii).
- Alimente si vitamine. Vitaminele, ciocolata, bauturile cu cofeina sau cacao, consumate in timpul serii, pot fi factori care tulbura somnul copiilor. Dimpotriva, ceaiul de tei, mierea, laptele cald, ceapa (cruda), alimente / bauturi care contin magneziu, produc o sedare usoara a copilului care va favoriza adormirea si somnul linistit. Evitati mesele abundente imediat inainte de culcare; preferati o masa consistenta mai devreme cu o ora-doua inainte, si numai lapte la culcare.
- Activitatile vesperale care influenteaza somnul: privitul la televizor la ore tirzii, in special daca se vizioneaza filme de actiune, stiintifico-fantastice,de groaza poate determina agitatie, anxietate urmate de insomnie si cosmaruri.
Jocurile pe calculator produc acelasi efect. Se recomanda activitati in aer liber, jocuri de masa: puzzle, lego, constructii, desenat, colorat si mai ales povestile - citite sau inregistrate pe banda magnetica.
- Sforaitul si problemele respiratorii ale copilului pot crea tulburari de somn. Un copil care sforaie respira greu si poate face chiar apnee in timpul somnului (adica pauze in respiratie) mai ales in timpul noptii; cauza sforaitului este de multe ori obstructia nazala din rinofaringitele banale, hipertrofia adenoidiana (polipii) sau amigdalele inflamate. Copilul se agita, transpira, se trezeste des. Doarme prost, este obosit si va fi agitat in cursul zilei.
- Atitudinea parintilor - exemplul personal este foarte important; la ora la care doriti sa trimiteti copilul la culcare va trebui sa simulati ca si dvs o faceti; astfel copilul capata incredere in sfaturile dvs si nu va avea senzatia ca "pierde" ceva foarte interesant ce se desfasoara in lipsa sa. Pe de alta parte, odata ce copilul a adormit trebuie sa va infrinati tendinta de a il supraveghea in permanenta: e invelit sau nu, respira regulat, e cald, e rece, s.a.m.d. Pentru copilul care se scoala noaptea si isi striga parintii, e bine ca acestia sa " reziste" impulsului de a alerga imediat in camera copilului si de a ii da sansa acestuia sa adoarma din nou, singur. Un copil care sesizeaza ca la orice miscare sau solicitare a sa se raspunde prompt, va utiliza din plin acest mecanism.
- Administrarea medicamentelor - cu avizul medicului. In general, nu este indicat sa recurgeti la sedative pentru a trata insomnia, deoarece va veti lovi doar de inconveniente: Copilul este adormit in timpul zilei sau, din contra, foarte agitat, ceea ce implica cresterea dozelor, fara efecte pozitive pe termen mediu si lung. In plus, sedarea repetata a copiilor diminua capacitatea de concentrare si memorare, deci tulbura procesul de invatare; la copiii mici induce tulburari comportamentale. Va recomandam sa apelati la sfatul medicului pentru a afla cauzele insomniei si pentru a administra copilului un tratament adecvat. In unele cazuri tratamentul homeopat poate fi o solutie.
- Alte sfaturi care va pot fi de folos:
Oferiti copilului dvs un confort psihic lasindu-l sa doarma cu jucaria lui preferata (atentie la pericolul de ranire, inghitire pe care il pot avea unele jucarii), cu un articol vestimentar apartinind mamei (mirosul dv il va face sa se simta in siguranta), cu o pernuta/paturica cu care e obisnuit.
Daca nu ati reusit sa adormiti copilul dupa-amiaza pina la ora 16:00, renuntati; mai bine se va culca seara mai devreme.
Recomandarea noastra - o viata ordonata! Inca din primele luni de viata, repetarea gesturilor familiare linisteste copilul. Rutina zilnica este foarte benefica pentru copii; faptul ca pot anticipa activitatile le confera un sentiment de siguranta si incredere. Din primele saptamini de viata cultivati aceasta rutina: baia, masajul, alimentatia de seara sa se desfasoare la aproximativ aceeasi ora. Ulterior, pe masura cresterii in virsta, toaleta, spalarea dintilor, aerisirea camerei, povestea, reprezinta un intreg ritual inainte de culcare. Mai tarziu, copilul isi va face propriul ritual, preferand sa citeasca sau sa asculte muzica inainte de culcare. Acestea sunt etape din viata copilului dumneavoastra, dar, pana va invata sa se descurce singur, asigurati-i dumneavoastra toate conditiile pentru a avea un somn linistit, iar daca se va intampla totusi sa apara probleme, nu apelati la sfaturile cunoscutilor, ci doar la cele avizate ale medicului de familie.