Creşterea şi educarea copilului

Ce facem cand bebelusul are colici?

Colicile abdominale sint prezente la aproape toti sugarii, in perioada 1 - 3 luni si se identifica prin aparitia plinsului, aparent fara motiv, insotit de congestia fetei si flexia sau, dimpotriva extensia membrelor. Ca mecanism, colicile sint produse de distensia intestinala prin aer inghitit (odata cu suptul) sau gaze rezultate in urma proceselor de digestie. In 15-30% din cazuri simptomele sint suficient de severe ca sa determine parintii sa se adreseze medicului.

Pentru ameliorarea colicilor abdominale se pot administra variate preparate medicamentoase, majoritatea produse pe baza de plante, care se pot incerca concomitent sau alternativ, fara insa a abuza de utilizarea lor (cresterea dozei nu inseamna ca vor fi mai eficiente).
In completarea tratamentului medicamentos se poate utiliza ceai de colici pentru copii - Baby Drink, Babycalm, ceai de fenicul, chimen, anason - si recomanda metode "ajutatoare" precum:

  • Aplicarea unui prosop/scutec cald pe burtica
  • Asezarea copilului cu burtica in jos, pe o pernuta sau pe bratul dvs (compresia abdomenului favorizeaza emisia de gaze si amelioreaza durerea)
  • Tinerea copilul in brate cu burtica incalzita la pieptul dvs in timp ce faceti citiva pasi - si miscarea deplaseaza gazele din intestin si favorizeaza eliminarea lor
  • Tineti beblusul in brate, mingiiati-l si vorbiti-I sau cintati-i un cintecel sa simta ca sinteti linga el si ca vreti sa il ajutati.

Pentru prevenirea aparitiei colicilor, este important ca:

  • Sugarul sa fie ridicat dupa fiecare masa sa eructeze (sa rigiie - in termeni populari)
  • Sugarul trebuie sa aiba scaun zilnic (constipatia favorizeaza aparitia colicilor)
  • Mamele care alapteazai - sa elimine din dieta sursele de cofeina,cola,ciocolata,condimente,grasimi; adaugarea de ceai de chimen si anason, (se cumpara de la Plafar), in cantitati cit mai mari - dupa gustul fiecareia - trece prin lapte si amelioreaza colicile sugarului.
  • Nu supraalimentati sugarul punindu-l sa suga ori de cite ori plinge, respectati un interval de minim 2 ore intre supturi
Recomanda unui prieten