Ce trebuie sa stim despre diareea copilului
O diaree acuta la un copil poate fi produsa de multiple cauze: infetioase (virusuri, bacterii, paraziti) si neinfectioase (intoxicatii, greseli alimentare, diaree produsa de antibiotice, apa cu continut crescut in minerale sau secundar: eruptiei dentare, infectiilor de cai aeriene superioare, ca reactie postvaccinala).
Daca etiologia (cauza) diareei copilului va fi stabilita numai de catre medic, parintii trebuie sa cunoasca niste reguli de baza, o conduita cu care pot ameliora situatia pina la sfatul medicului si cu care vin in ajutorul acestuia:
- Se vor nota numarul de scaune, aspectul lor (cantitatea, culoarea, consistenta); ultimul scaun inainte de vizita la medic se va pastra in scutec, pentru a putea fi vazut de catre acesta.
- Se va termometriza copilul la interval de 6-8 ore; daca copilul are febra, se folosesc mijloace de scadere a temperaturii, cu exceptia supozitoarelor- administrarea acestora este ineficienta si contraindicata in caz de diaree.
- Se va pregati raspunsul la intrebarile medicului: ce a mincat copilul in ziua respectiva, daca si alte persoane din anturaj au aceleasi simptome, daca s-au asociat alte simptome:varsaturi, febra, dureri abdominale, etc.
- Nu se va administra nici un tratament, in special antibiotic, fara a se consulta medicul; un antibiotic administrat inutil distruge flora microbiana normala a intestinului si va produce tulburari de digestie si absorbtie care se remediaza greu.
- Primul pas in tratarea unei diarei este regimul alimentar; acesta are unele particularitati legate de virsta copilului si alimentatia lui curenta.