Regimul alimentar indicat in diareea acuta
Vaccinarea are la baza principiul ca expunerea organismului la un agent infectios produce, de cele mai multe ori, in afara de boala, un raspuns imun raspunzator de aparitia rezistentei ulterioare, la acelasi agent. In vaccin sint continute numai fractiuni antigenice (fragmente microbiene) din structura unor agenti infectiosi, care, introduse in organism, sint incapabile sa produca boala, dar pot produce raspunsul imun.
In general parintii vor sa isi fereasca copilul de cit mai multe boli, de aceea, cererea de vaccinuri pentru copii este foarte mare. In Romania sint obligatorii 7 vaccinari si disponibile, in mod optional, la cerere de multe altele.
Cele 7 vaccinari obligatorii sint BCG (anti-tuberculoza), anti-hepatita B, DTP(anti-difteric, anti-pertusis, anti-tetanos), anti-poliomielita, anti-rujeolic (impotriva pojarului).
Schema efectuarii acestor vaccinuri este urmatoarea:
- La nastere se efectueaza vaccinarea antituberculoasa si anti-hepatitaB
- La doua luni de viata - vaccinarea DTP si antipoliomielitic, plus a doua doza de vaccin anti-hepatita B
- La 4 luni - vaccinarea DTP si anti-poliomielitic - a doua doza
- La 6 luni - vaccinare DTP si anti-poliomielitic, plus anti-hepatita B - a treia doza
- La 1 an - vaccinare anti-rujeoloasa si a patra doza de DTP si vaccin anti-poliomielitic
- La 3 ani - vaccinare DTP si anti-poliomielitic - a cincea doza
- La 7 ani - vaccinare DTP si anti-poliomielitic - a sasea doza, plus anti-rujeolos (doza 2)
- La 12-14 ani - vaccinare antihepatita B (doza a 4 a) si vaccinareDT (anti-difterica, anti-tetanos)
In afara acestor vaccinuri - obligatorii - se mai pot efectua, la cererea parintilor sau la indicatia speciala a pediatrului care ingrijeste copilul si alte vaccinuri, care protejeaza copilul impotriva unor boli frecvente in copilarie: rubeola, varicela, oreionul, hepatita A (epidemica). Exista si vaccinuri care protejeaza impotriva unor tipuri de meningita: anti-meningococic si anti-heamofilus influentzae; trebuie inteles insa ca exista si alte tipuri de microorganisme care produc meningite la copil, de aceea, aceasta vaccinare nu inlatura complet riscul unei imbolnaviri de acest tip. Prevenirea infectiilor respiratorii la copil se mai poate face, in afara vaccinului antigripal, cu vaccinul anti-pneumococic, disponibil deasemenea in farmacii.
Pentru fiecare vaccin exista mai multe firme producatoare, cu denumiri comerciale diferite; unele vaccinuri sint compatibile a fi administrate impreuna, altele nu. Acelasi vaccin poate fi foarte util unui copil si ne-necesar altuia, de aceea, este indicat a face aceste vaccinuri numai dupa consultarea medicului pediatru, care va va ajuta sa alegeti cea mai buna solutie de imunizare pentru copilul dvs.