Conjunctivita copilului
Conjunctivita este inflamatia/infectia conjunctivei - mucoasa care captuseste interiorul pleoapei si este destul de frecventa la copil incepind chiar de la virsta de nou-nascut.
Cauzele cele mai frecvente ale conjunctivitei sint: infectia microbiana - se manifesta cu secretie purulenta la nivelul ochiului, virozele ce intereseaza sfera ORL (nas, git, urechi) - aspect de "ochi plinsi", sau alergia, la copii cu teren atopic, reprezentata prin secretie apoasa oculara si prurit (mincarime). Examenul local facut de un oftalmolog poate certifica diagnosticul.
Daca in cazul alergiilor, factorul determinant ramine uneori neidentificat si evitarea bolii este, de aceea, imposibila, in cazul infectiilor bacteriene, contactarea bolii se face cel mai frecvent prin atingerea ochilor cu miinile murdare. Exista forme de conjunctivita bacteriana produse prin patrunderea in ochi de apa contaminata din lacuri, piscine, sau bazine de innot in care tratarea apei se face incorect. Deci, se impune atentie in alegerea locurilor de agrement acvatic.
O problema deosebita se pune in cazul conjunctivitei aparuta la nou nascut, cind este vorba, cel mai adesea de o infectie genitala a mamei care se transmite la copil in timpul nasterii.Gonoreea (blenoragia), de exemplu, produce o infectie ce poate cuprinde intreg ochiul nou-nascutului (panoftalmie) si duce in scurt timp la orbire.
Parintii unui sugar care face repetate conjunctivite in primul an de viata trebuie sa stie ca exista o conditie patologica numita imperforatie de canal lacrimal, care inseamna ca drenajul normal al lacrimilor este impiedicat ca si functia de curatare a acestora , deci ochiul este foarte sensibil la contaminarea microbiana din mediul extern. Acest diagnostic, ca si cura chirurgicala a acestei afectiuni se face de catre oftalmolog.
In toate situatiile de conjunctivita se impune consultul medical pentru depistarea agentului microbian cauzator si instituirea tratamentului (dupa "analizarea" secretiei oculare si antibiograma). Ceea ce trebuie sa stie parintii este ca toaleta oculara se face cu ser fiziologic (sau apa fiarta si racita) aplicata pe comprese sterile, cu care se sterg ambii ochi (chiar daca este afectat numai unul dintre acestia), dinspre unghiul extern spre cel intern si nu invers. Contrar a ceea ce "se stie", instilarea in ochi de ceai de musetel, lapte de mama (pentru sugar), sau alte solutii obtinute empiric, sint daunatoare pentru ochii copilului.