Creşterea şi educarea copilului

Copilul meu are un temperament flegmatic?

Temperamentul este o structura innascuta, de natura emotional-reactiva. Nu exista temperament bun sau rau. Temperamentul nu ne acorda valori sociale sau morale. Insa prin trasaturile specific temperamentale, cele caracteriale vor fi mai usor de modelat. El va nuanta dezvoltarea acestora.

Calm, rabdator si bine echilibrat

Daca aveti un copil cu un temperament flegmatic, ii veti educa fara mari dificultati perseverenta, autocontrolul si spiritul de disciplina.
Flegmaticul este calm, temperat, rabdator si bine echilibrat. Este linistit si lent in tot ceea ce face.
Flegmaticii sunt introvertiti (orientati spre sine) si mai stabili din punct de vedere nervos decit melancolicii sau colericii.
Sunt tacuti, blanzi, rezervati, adaptabili, dar si pasivi, apatici, ezitanti, nehotariti.

Atitudini de urmat!

  • Incurajati-l sa ia singur decizii! De exemplu, sa hotarasca cu ce sa se imbrace). Pentru ca este nehotarat, ar fi bine sa-l stimulati in acest sens.
  • Invatati-l sa-si asume responsabilitati pe masura varstei: sa ude florile, sa hraneasca pisica, sa-si puna hainele murdare in cos si sa le indeplineasca la timp deoarece are tendinta de a amana, placandu-i sa leneveasca.
  • Stimulati-l sa-si descopere noi preocupari si zone de interes! Si asta din cauza faptului ca este reticent la noutate si schimbare. Are nevoie de cineva care sa-l motiveze sa actioneze, dar nu-l fortati pentru ca este incapatinat. Actionati cu tact.
  • Incurajati-l sa vorbeasca despre ceea ce simte, despre trairile sale. De exemplu: "Vad ca esti trist. Ma intreb oare ce te-a necajit? Uite, eu cind sunt suparat(a), vorbesc despre ce simt in acel moment si parca nu imi mai este asa de greu. Vrei sa vorbim? "
  • Ajutati-l sa iasa din cand in cand din propria "carapace"! Flegmaticul nu isi comunica sentimentele si nu se entuziasmeaza. Dar poate fi invatat treptat sa se exprime.
Recomanda unui prieten