Creşterea şi educarea copilului

Inapetenta sau lipsa poftei de mancare

Foarte multe mamici se pling ca bebelusul sau copilul lor de citiva anisori nu maninca suficient (sau uneori ca "nu maninca nimic"). In realitate, de multe ori, exista numai o diferenta intre cit/ce maninca copilul si cit/ce crede mama ca el ar trebui sa manince. Pentru ca inapetenta sa poata fi luata in considerare de medic, o conditie obligatorie este ca sa avem de-a face cu stagnarea cresterii sau scaderea in greutate. Nici chiar o greutate sub greutatea corespunzatoare virstei nu este totdeauna relevanta, deoarece fiecare copil se raporteaza la greutatea la nastere, stiut fiind ca un copil prematur va recupera deficitul de greutate si lungime dupa 2 ani de viata.

Inapetenta apare in mod real in urmatoarele situatii: in boli infectioase acute, in caz de anemie prin deficit de fier, leziuni ale mucoasei bucale sau faringelui (stomatite sau amigdalite), administrare in exces de vitamina D sau A (separat sau in preparate polivitaminice), boli cronice severe. Un caz aparte este anorexia nervoasa aparuta la adolescente, in contextul unor dezechilibre psihoemotionale - cind se reduce in mod voluntar aportul alimentar si paralel cu scaderea in greutate se instaleaza si tulburari hormonale. Toate aceste cauze pot fi diagnosticate relativ usor de medic.

De cele mai multe ori, insa, cea mai frecventa cauza de inapetenta o constituie chiar anxietatea familiei privitor la acest lucru; copilul este fortat sa manince si ca reactie, el devine anorexic (refuza alimentatia). Astfel de parinti ar trebui sa stie ca:

  • Apetitul copilului e variabil de la o zi la alta si diferit de la un copil la altul
  • Apetitul copilului este mai mic in al doilea semestru de viata comparativ cu primul, dupa 6 luni sugarul fiind interesat mai mult de mediul inconjurator
  • Intre 9 luni si 2 ani este perioada de negativism, care se manifesta,inclusiv in ceea ce priveste alimentatia
  • Orice gustare, cit de mica, intre mese, creste nivelul glicemiei si induce senzatia de satietate
  • Oferirea de recompense sau administrarea de pedepse referitor la atitudinea fata de masa este nerecomandata deoarece il face pe copil sa se simta mereu in centrul atentiei si sa speculeze la maxim momentul

Pentru cresterea poftei de mincare se pot adminstra preparate vitaminice, disponibile in multiple forme pe piata farmaceutica, dar numai dupa ce examinarea medicala a exclus o cauza organica, obiectiva, pentru inapetenta.

Recomanda unui prieten