Creşterea şi educarea copilului

Momentul diversificarii alimentatiei sugarului

Diversificarea alimentatiei sugarului inseamna introducerea in meniul zilnic al bebelusului a altor alimente, in afara laptelui. Este o etapa importanta in viata copilului, care se impune, deoarece necesitatile sale nutritive sint in crestere si nu mai pot fi acoperite in totalitate de alimentatia lactata.
Ca regula, se incepe diversificarea la 4 luni pentru copiii alimentati artificial si la 6 luni pentru cei alimentati natural, iar in paralel, se impune conditia ca bebelusul sa fi atins limita de 6 kilograme.
Principiile diversificarii sint:

  • Se incepe la sugarul sanatos, fara nici o urma de boala
  • Se introduce un singur aliment nou odata, pentru a testa toleranta copilului la acesta; se incepe cu cantitati mici si se va merge progresiv pina la inlocuirea completa a unei mese de lapte
  • Se va tenta alimentatia cu lingurita, cu copilul asezat in sezut
  • Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu se va insista, se renunta, apoi se va relua administrarea lui dupa citeva zile
  • Alimentele utilizate pentru alimentatia sugarului trebuie sa fie proaspete, facute in casa, de preferinta, fara conservanti, condimente, fara sare sau zahar, pina la virsta de 1 an
  • Se vor urmari scaunele bebelusului, daca apar varsaturi, si se monitorizeaza cresterea ponderala

Pina la 1 an un sugar va avea in medie 5 mese pe zi, cu un volum de 180-250 grame, din care doua mese (dimineata si seara) sint reprezentate de lapte; in cazul in care sugarul poate fi alimentat natural, se recomanda continuarea cit mai indelungata a alaptarii. Celelalte mese sint reprezentate de supa de zarzavat cu carne mixata, piure de fructe cu brinza, iaurt, cereale (orez, gris, porumb); mai sint permise galbenusul de ou, ficatul de pasare, piinea, biscuitii.

Total interzise pina la un an sint :mierea de albine, albusul de ou, carnea de porc, alune, nuci, alte seminte (pericol de innecare), ciocolata, alimente prajite, grase, condimentate.
Odata cu inceperea diversificarii se va tine cont ca sugarul trebuie sa primeasca si lichide in cantitate suficienta + apa minerala plata, sucuri de fructe facute in casa, ceai.

Pe toata perioada diversificarii, parintii trebuie sa tina legatura cu medicul copilului, care va monitoriza starea de nutritie a copilului si evolutia curbei ponderale. Un lucru trebuie avut in minte, si anume ca fiecare copil are apetitul sau si ritmul sau de crestere si dezvoltare, de aceea el nu trebuie comparat cu alti copii, ci evaluat din punct de vedere clinic de catre medic.

Recomanda unui prieten