Cum sa preveniti si sa vindecati bolile de iarna
Se stie ca organismul, in general si al copiilor, in special, este mai sensibil in sezonul rece. Frigul, umezeala sint factori favorizanti ai infectiilor de cai respiratorii printr-un mecanism complex care interfera activitatea sistemului imun. Cei mai afectati sunt copiii intre 6 luni si 8 ani. Pana la 6 luni ei sunt protejati de anticorpii materni, iar dupa varsta de 8 ani se consolideaza propriul lor sistem imunitar. In acest interval, sistemul imunitar este fragil, organismul reactionand la fiecare nou virus.
Cel mai des intilnim situatia in care nasul curge, apare obstructia nazala, tusea, durerea de gat, insotite sau nu de cresterea moderata a temperaturii. Frecvent, aceasta este o rinofaringita banala. In etiologia acesteia sint implicate peste 200 de virusi, alaturi de bacterii. Ea se poate complica cu o sinuzita, otita sau poate insoti o bronsita, sau o bronsiolita. Intre bolile de iarna se mai inscriu si angina si laringita. Toate afecteaza aparatul respirator si zona ORL, prima poarta de intrare a microbilor in corp. Cand copilul traieste in colectivitate sau este sensibil, alergic, aceste boli sint mai frecvente si pot avea o manifestare mai agresiva.
Metode de prevenire a bolilor
- Alaptati bebelusul cit mai mult posibil
Prin laptele matern se transmit anticorpi impotriva tuturor infectiilor pe care le-a avut mama, de aceea Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alimentatia naturala exclusiva pina la 6 luni, apoi diversificarea alimentatiei cu prelungirea alaptarii pina la 2 ani.
- Evitati contactul cu persoane adulte/copii bolnavi
Cresa sau gradinita, in general colectivitatea, aglomeratiile, reprezinta un rezervor de virusi. Trebuie sa va informati despre starea de sanatate a copiilor din gradinita/cresa si sa insistati catre conducerea institutiei respective sa nu primeasca copiii bolnavii si sa recomande vaccinarile pentru copiii inscrisi. Daca mergeti in vizita cu copiii intrebati gazda daca intre invitati sint si copii si daca vreunul din ei are o infectie respiratorie sau o boala infecto-contagioasa. Nu este bine sa mergeti cu copiii mici la cumparaturi in piete, supermarketuri, locuri aglomerate. Deasemenea, in sezonul rece, autobuzele, metroul, tramvaiul - daca sint aglomerate sint o sursa de microbi.
- Spalati copiii cate mai des pe maini pentru a nu contacta cu microbi
Microbii responsabili de bolile respiratorii se transmit nu numai prin vaporii de aer expirat (de exemplu, prin stranut), dar, mai putin, si prin intermediul mainilor, pe care raman mai mult de 6 ore. Deci, trebuie sa-i invatam pe copii sa se spele pe maini dupa ce vin de la toaleta, de afara, sa se spele pe maini inainte de a manca. Bineinteles, aceasta regula este valabila pentru toata familia, nu numai pentru copiii. Astfel ne protejam pe noi insine, dar, mai ales pe copiii nostri.
- Vaccinati copiii impotriva unor boli infecto-contagioase
Dintre bolile cu poarta de intrare respiratorie care pot fi prevenite prin vaccinare cele mai importante sint rujeola (pojarul), rubeola (pojarelul), parotidita epidemica (oreionul), varicela (varsatul de vint), anginele / otitele / meningitele cu Hemophilus influenzae. Intrebati medicul despre calendarul vaccinarilor si mai multe informatii in acest sens.
- Intariti sistemul imunitar al copiilor
Pentru un copil care are tendinta sa faca infectii in mod repetat, se recomanda:
- Un tratament imunostimulator efectuat de preferabil toamna (Bronhovaxon, Ribomunyl, IRS 90)
- Homeopatia propune tratamente de fond, variabile in functie de profilul copilului.
- Cure de polivitamine, sau numai de vitamina C, asociate cu oligo-elemente, in preparate disponibile in farmacii sub forma de siropuri, fiole, pastile - inclusiv pastile masticabile, cu forme nostime: martieni, dinozauri (Produse Wallmark,ex)
- Alimentatie variata si echilibrata contribuie la intarirea imunitatii organismului, in special prin aportul de fier. De aceea, pentru copiii care au un deficit de fier in organism, se folosesc, pana la varsta de 3 ani, lactate adaptate, bogate in fier.
- Nu fumati in prezenta copiilor
Tutunul este iritant pentru sistemul respirator. In plus, sensibilizand mucoasele, se favorizeaza infectia prin virusi. Este nociv in special pentru copiii sub 3 ani, al caror aparat respirator este in plina dezvoltare. S-a constatat, la sugarii care inhaleaza fum, un risc crescut pentru otite acute, bronhiolite, foarte grave. Nu se vor folosi deodorante si aerosoli in prezenta copiilor sensibili.
- Umeziti aerul din camera
Mucoasele aparatului respirator nu suporta aerul uscat si cald din apartamente. Ca sa functioneze normal, gradul de umiditate trebuie sa se incadreze intre 50 si 60%. In acest sens, se va umezi aerul in permanenta, punand un vas cu apa pe un calorifer. De asemenea trebuie sa aerisiti des camera si sa pastrati temperatura in limitele normale
- Actionati la primele simptome
Daca are nasul infundat sau ii curge, stranuta, are putina febra, tuseste, are, fara indoiala, rino-faringita. Cel mai adesea benigna, boala este de origine virala in 95% din cazuri. In general, se amelioreaza in patru zile si se vindeca in 7 pana la 10 zile. Daca nu se ia nici o masura, o bacterie poate suprainfecta nasul si faringele slabite prin infectare virala. Pe de alta parte, infectia se poate raspandi, ca in cazul otitei, sinuzitei, anghinei sau bronsitei. Este bine sa actionati la primele simptome, fara a indopa copilul cu medicamente.
Cum sa tratati boala:
- Scadeti febra daca depaseste 38,5°C. (Sfatuiti-va cu medicul dumneavoastra in privinta celei mai potrivite metode pentru copilul dumneavoastra in situatia respectiva!)
- Spalati-i nasul copilului de cateva ori pe zi cu o solutie antiseptica. Pentru cei mari, utilizati produsele dezinfectate pe baza de pulverizator, evitandu-le pe cele care contin substante vasoconstrictoare. Se recomanda serul fiziologic sau apa sarata sterila (produsul farmaceutic se numeste Sterimar)
- Desfundati-i nasul evitnd ca micutul sa respire pe gura, pentru ca el joaca un rol de filtru, iar infundarea lui favorizeaza proliferarea microbilor, deci suprainfectarea. Pentru cei mai mici folositi servetelele umede. Veti invata copiii de peste 2-3 ani sa-si stearga nasul, intai o nara si apoi cealalta, sufland nasul cu servetele de hartie de unica folosinta pentru ca folosirea lor repetata s-ar transforma intr-un focar de microbi.
- Dati-i copilului bolnav sa consume lichide in mod regulat umeziti-i camera si nu o incalziti prea mult pentru a evita uscarea mucoaselor.
- Evitati schimbarile bruste de temperatura. Acoperiti bine nasul si gura copilului cu un fular, o esarfa, atunci cand este frig.
- Tineti-l la caldura daca este posibil. Este mai bine ca atunci cand copilul manifesta primele semne de boala sa ramana acasa. Ramanand in casa cateva zile, in mediul sau, nu va risca sa ia noi microbi de la cresa sau gradinita, organismul sau, deja slabit, avand sansa sa se vindece acasa in mod natural.
- Calmati o tuse seaca cu antitusive. Tusea seaca este produsa de iritatia mucoasei sau de secretiile mucoase ce ajung in git din nas. De aceea, in rinofaringitele simple, antitusivele nu se recomanda. Inainte de varsta de 3 ani, evitati medicamentele care deriva din opium (ex: codeina) pentru ca sunt depresive respiratorii. Folositi ceaiuri, siropuri naturale (ceapa, ridichie neagra)
- Daca tusea este puternica, sau afectarea cuprinde caile respiratorii inferioare (bronhii, brosiole) trebuie sa folositi mucolitice.
- In caz de dureri in gat, pastilele pot fi date incepand de la varsta de 3 ani (cu avizul medicului).
- Respectati perioada de convalescenta de 4-5 zile pentru a evita recidivarea bolii. De asemenea, puteti folosi multe tratamente homeopate - Oscilococcinum, de exemplu, fiind indicat in starile gripale.
Cand este necesar sa chemam medicul?
Este necesar sa chemati medicul in urmatoarele situatii:
- Periodic, daca este vorba de un bebelus mai mic de 6 luni.
- Daca vomita sau are diaree.
- Daca copilul are temeratura mai mare de 38,5°C, mai mult de 2 zile consecutiv.
- Daca este fara chef, daca nu are pofta de mancare.
- Daca este ragusit sau respira greu.
- Daca il dor urechile sau ii curge nasul (sugarul plange si isi clatina capul).
- Daca, dupa o raceala, face otita.
- Daca starea sa generala se agraveaza.
Antibioticele - indicate sau contraindicate?
Antibioticele sunt inca prescrise in 40% din cazurile de rino-faringita. Procentul este ridicat si inutil in cazul bolilor de origine virala, deoarece acestea nu se vindeca repede, chiar daca se administreaza antibiotice. Mai ales ca, administrate in mod repetat, favorizeaza rezistenta bacteriilor la acest tip de medicamente.
De multe ori insa, medicii le prescriu la insistentele parintilor, chiar daca exista o tendinta de a reduce prescrierea de antibiotice. Regasim aceeasi tendinta de a abuza in prescrirea antibioticelor si in cazul cazul anginelor. De teama ca o angina de tip bacteriologic, datorata streptococului beta-hemolitic de grupa A, poate da complicatii grave