Creşterea şi educarea copilului

Dentitia sugarului (aparitia primului dintisor)

Toti parintii asteapta cu nerabdare aparitia primului dinte la bebelusul lor. De cele mai multe ori insa, fara a fi totusi o regula, aparitia dintilor la sugari este insotita de stari de disconfort care ii pun in incurcatura pe parinti...
Bebelusii au 20 de dinti de lapte care le apar in primii trei ani de viata incepand de la varsta de 6 luni, cel mai frecvent in urmatoarea ordine:

intre luna a 6-a si luna a 8-a - cei doi incisivi centrali de jos
intre luna a 8-a si luna a 12-a - incisivii centrali si laterali de sus
Astfel in jurul varstei de 1 an copilul are in medie 6 dintisori, cei 2 incisivi de jos si cei 4 de sus.
intre varsta de 1 an si varsta de de 1 an si 6 luni - incisivii laterali de jos si cei 4 molari
intre varsta de 1 an si 6 luni si varsta de 2 ani - caninii
intre varsta de 2 ani si varsta de 2 ani si jumatate - al doilea rand de molari
Dintii permanenti incep sa apara de la varsta de 6 ani.
De obicei intre aparitia grupelor de dinti mentionati sunt pauze de cateva luni. Acest program de crestere a dintilor este doar indicativ, la unii copii procesul putand incepe mai tarziu, la altii mai repede sau desfasura in alta ordine fata de ordinea mentionata. Nu trebuie sa ne ingrijoram si nici sa ne uitam cu "invidie" la copilasul vecinului pentru ca deja are mai multi dinti decat al nostru. Pe de alta parte aparitia mai tarzie sau prematura a dintisorilor nu are nici o alta semnificatie (contrar diferitelor comentarii pe care le mai fac anumiti parinti sau bunici). Este bine ca medicul care se ocupa de copil sa fie intrebat despre aceste aspecte.
Cresterea dintilor este cel mai adesea insotita de stari de agitatie datorita faptului ca pe bebelus il dor gingiile. Apare astfel o salivatie mai abundenta, o scadere a apetitului firesti datorita durerilor gingivale. Fiti insa grijulii si in nici un caz sa nu puneti pe seama cresterii dintilor probleme mai serioase cum ar fi febra, diareea sa insomnia. In asemenea situatii trebuie consultat medicul.
Oricat de constienti am fi ca aparitia dintilor este o etapa fireasca in evolutia copilului nostru si ca aceasta este insotita de stari de agitatie, in momentul respectiv nu putem sa nu ne ingrijoram si sa nu cautam solutii pentru atenuarea durerii si linistirea copilului.
La farmacie se gasesc geluri calmante pentru atenuarea acestor dureri si este recomandat sa cereti sfatul medicului pentru a utiliza unul din aceste geluri. In plus fata de acestea exista asa numitele inele calmante racoritoare realizate dintr-un material nedaunator copilului si care, dupa ce se racesc in frigider, i se dau copilului pentru a la strange in gurita. Fiind reci mai anesteziaza temporar zona dureroasa si aduc putina liniste copilului.
In astfel de situatii, indiferent de remediul folosit din cele mentionate mai sus, copilul are nevoie de sprijinul si afectiunea dumneavoastra. De aceea este bine sa stati cat mai mult cu el, sa il luati in brate si sa il leganati sau sa iesiti la o plimbare cu caruciorul incercand sa il faceti sa uite de dureri distrgandu-i atentia cu diverse jucarii sau cu ceea ce se intimpla in jur.

Recomanda unui prieten