Dinti frumosi si sanatosi
Daca va intrebati de la ce virsta trebuie sa ne preocupe ingrijirea dintilor copilului, raspunsul este - foarte devreme! Adica, de la 2 saptamini de dupa nastere, putem face ceva pentru dintii copilului nostru administrind preparate medicamentose pe baza de fluor. Acest medicament se administreaza sub forma de pulbere (se piseaza tableta) dizolvata in ceai sau putina apa, de la virsta de nou nascut, pina la data terminarii eruptiei dentare definitive - 14-16 ani.
O a doua preocupare pe care trebuie sa o avem este curatarea gingiilor si gurii bebelusului, chiar inainte de aparitia primului dinte, cu comprese sterile inmuiate in apa calduta, sau cu o solutie cu nistatin, ce impiedica formarea micozelor (ciuperci) ale mucoasei bucale, favorizate de ingestia de lapte.
Odata cu aparitia primilor dinti, igiena bucala va trebui facuta cu seriozitate, respectind aceleasi reguli care se impun si copiilor mai mari sau adultilor. Aceasta inseamna spalare cu periuta de dinti de dimensiuni si consistenta adecvata virstei (mai mica si cu peri moi - la copiii mai mici), de doua ori pe zi (dimineata si seara).
Cateva lucruri trebuie cunoscute:
- Se recomanda alternarea pastelor de dinti folosite (actiune antibacteriana, dezinfectanta mai eficienta) si schimbarea periutei de dinti la 2 luni.
- Nu se uda periuta de dinti inainte sau dupa aplicarea pastei de dinti, - efect de diluare a pastei
- Se spala fiecare regiune dentara insistent, cu miscari dinspre arcada spre dinte; in total, spalarea dintilor trebuie sa dureze 3 minute; pe durata spalarii se tine pasta cit mai mult timp in gura (nu se scuipa), pentru a creste contactul acesteia cu bacteriile care contribuie la aparitia cariilor.
- Regiunea posteriora se spala cu gura intredeschisa, in acest fel periuta ajunge mai bine
- Clatirea gurii se face energic, de 5-6 ori, pentru a clati, dar si a ajuta curatarea, in mod mecanic (efectul jetului de apa).
In afara acestor solutii "tehnice" va recomand sa tineti cont pentru sanatatea dintilor copiilor si de urmatoerele:
- Utilizarea scobitorilor este daunatoare, pentru curatarea dintilor dupa mese se recomanda ata dentara.
- Alimentatia este foarte importanta: la sugar - renuntarea cit mai devreme la biberon, la copilul mai mare - alimentatie bogata in fructe, legume crude si cit mai putine dulciuri si fainoase
- Pentru sanatatea gingiilor - cure de vitamina C - surse naturala sau preparate faemaceutice.
- Vizite periodice la medicul stomatolog