Creşterea şi educarea copilului

Epistaxisul
Cand copilului ii curge singe din nas

Singerarea nazala este relativ frecventa la copil, se produce deseori brusc, fara avertisment si are caracter recidivant, la acelasi copil existind repetate episoade de acest gen. Sint multiple cauze care pot produce singerarea nazala, locale si generale, simple sau expresie a unor afectiuni mai severe. Dintrece cele mai frecvente mentionam: ulceratiile produse prin leziuni de grataj (scarpinat), traumatismul nazal, rinita alergica, corpi straini intranazali patrunsi accidental. Cauze severe de epistaxis sint boli de singe, boli renale, hepatice, cardiovasculare, dar ele trebuie suspectate numai in cazul in care singerarile snt frecvente si abundente.

De regula, epistaxisul nu pune probleme deosebite, este autolimitat, dar, uneori, prin caracterul recidivant, poate fi cauza de anemie. In alte cazuri, prin frecventa sau repetitivitatea sa pate induce anxietate copilului si familiei.

Oprirea singerarii se poate incerca la domiciliu, prin comprimarea aripilor nazale, cel putin 10 minute (se aplica o presiune constanta cu doua degete la jonctiunea dintre partea osoasa si cea cartilaginoasa a nasului), copilul stind cu capul aplecat, barbia in piept si gura deschisa. Daca nu se obtine in felul acesta oprirea singerarii, se introduc in fosele nazale tampoane de vata sau comprese sterile si se preseaza in continuare aripile nasului, inca 10 minute. O singerare nazala abundenta care nu se opreste cu aceste mijloace necesita consult si tratament specializat ORL.

Pentru prevenirea repetarii unui epistaxis, copilul trebuie invatat sa nu isi introduca degetul sau alte obiecte in nas, iar la domiciliul copilului trebuie mentinuta in permanenta o umiditate crescuta (uscaciunea mucoasei nazale creste friabilitatea acesteia).

Recomanda unui prieten