CreÅŸterea ÅŸi educarea copilului

Febra la copil

Copilul are febra!!! Parintii se precipita, bunicii incep sa dea sfaturi si, imediat, panicati am sunat medicul...Este bine sa stim putin mai multe despre febra...

CE ESTE FEBRA? Febra
se defineste ca o crestere a temperaturii corpului peste valoarea de 37,5°C. Cresterea temperaturii intre 37°C si 37,5°C se numeste subfebrilitate.

CUM MASURAM TEMPERATURA COPILULUI? Folosind termometrul clasic cu mercur, masuratorile trebuie sa dureze minim 60 de secunde - intrarectal si 120 de secunde- axilar. In prezent, exista insa in magazinele specializate, termometre digitale, care pot sa informeze asupra temperaturii, in citeva secunde, cu aplicare pe tegumente sau in conductul auditiv extern. Masuratoarea intrarectala este considerata mai fidela.

DE CE APARE FEBRA LA COPIL? Ca frecventa, febra se intilneste de departe cel mai adesea in infectiile copilului, in special cele virale, dar si bacteriene. Exista si cauze neinfectioase de febra, mai rare. Dintre cauzele frecvente, dar benigne sint de mentionat febra ce insoteste eruptia dentara, sau febra ca fenomen secundar postvaccinal. In aceste cazuri este vorba mai ales de subfebrilitate.

CUM APARE FEBRA? Din punct de vedere clinic, febra este un raspuns stereotip, indiferent de etiologie, caracterizat prin cresterea temperaturii corpului cu 1- 4 C. Din punct de vedere fiziopatologic, febra este o reactie complexa neuroendocrina si comportamentala, coordonata de catre sistemul nervos vegetativ, considerata adaptativa fata de agresiunea infectioasa. Deasemenea, insoteste un grup larg de boli inflamatorii neinfectoase.

CE INSEAMNA FEBRA PENTRU ORGANISMUL COPILULUI ? Febra poate fi benefica pentru organism:creste eficienta macrofagelor- celule ale singelui cu rol in aparare, scade replicarea microorganismelor si apar avantaje adaptative ale sistemului imun. Febra induce insa modificari comportamentale: copilul devine anorexic si somnolent, reducindu-se astfel consumul energetic si se insoteste de alte semne sau simptome, precum: iritabilitatea, letargia, starea de rau, lipsa poftei de mincare, scaderea debitului urinar, tahicardie, tahipnee.
Unii copii cu virste cuprinse intre 6 luni si 6 ani, sint susceptibili de a dezvolta convulsii febrile (vom detalia ulterior acest aspect).

CE FACEM CIND COPILUL ARE FEBRA? Dintre masurile nespecifice, ce se pot efectua la domiciliu de catre parinti, pina la consultarea medicului, este recomandata aplicarea de comprese reci (rece inseamna la temperature camerei, nu scoase din frigider!) pe fruntea copilului si pe membre si frectionarea extremitatilor cu alcool sanitar. Rolul alcoolului este de a crea o vasodilatatie ce ajuta pierderea de caldura.
Tot pina la consultarea medicului, orice mamica trebuie sa aiba in casa si sa stie sa administreze un supozitor antitermic - cu Paracetamol sau Novocalmin.
Alte preparate antitermice orale (siropuri cu gust placut de fructe, sau pastile) sint acetaminophen (paracetamol) si ibuprofen (nurofen), precum si algocalmin, in doze corespunzatoare cu virsta si greutatea copilului, recomandate numai de medic.
Aspirina este contraindicata la copilul sub 10 ani, datorita posibilitatii de aparitie a unor complicatii grave ce includ afectarea hepatica - sindromul Reye.

Efectul antipiretic al acestor medicamente se dezvolta in 30 - 60 de minute dupa administrare, este maxim dupa circa 3 ore, cand temperatura scade cu 1,5 - 2,25°C; dupa aproximativ 6 ore temperatura revine la valoarea crescuta initiala, ceea ce nu trebuie insa sa fie considerat un esec terapeutic.

Trebuie subliniata inoportunitatea administrarii de antibiotice imediat dupa aparitia febrei si in nici un caz la initiativa parintilor, fara consultarea medicului. Administrarea pripita a antibioticelor nu numai ca este inutila - de multe ori febra este rezultatul unei agresiuni virale, ce nu raspunde la tratament antibiotic - dar poate fi si periculoasa: poate masca simptomele unor boli, ce nu mai pot fi diagnosticate corect, sau poate induce aparitia de rezistenta bacteriana. Deasemenea, atunci cind medicul a recomandat antibioticul, trebuie sa se stie ca efectul acestuia se va vedea dupa 24 - 48 de ore, timp in care copilul va mai fi febril.

Din punct de vedere practic este important pentru parinti sa stie ca:

  • Prezenta febrei impune o crestere a aportului de lichide - apa minerala plata sau ceai (1-1,5 l / 24h) si un regim alimentar hipoproteic, hidro-lacto-zaharat, sau mai pe intelesul tuturor, mai putina carne, mezeluri, oua, cascaval, brinza topita si mai mult lapte, brinzeturi dietetice, iaurt, legume si fructe.
  • Un copil cu febra nu trebuie in nici un caz imbracat gros si invelit excesiv deoarece supraincalzirea va creste temperatura corpului. Vestimentatia copilului trebuie sa fie cea obisnuita pentru sezonul respectiv, poate chiar mai lejera, ca sa permita pierderea de caldura prin tegumente.
  • Pe perioada cit copilul este febril, baia zilnica trebuie aminata, daca vorbim de copiii foarte mici sau sugari; pentru cei de virsta scolara o toaleta a tegumentelor printr-un dus scurt este permisa si chiar necesara.
  • Nu este recomandat a scoate copilul afara in perioada cind este febril, cu exceptia unor situatii care justifica acest lucru (ex. vizita la medic).
  • Daca la vreunul din membrii familie exista antecedente de convulsii febrile, sau, cu atit mai mult, daca copilul in cauza a mai avut convulsii, se recomanda asocierea unui anticonvulsivant - fenobarbital sau diazepam - la temperaturi peste 39°C, in doze prescrise de medic.

CONCLUZIE: Desi reprezinta pentru cei mai multi parinti o cauza de ingrijorare majora, febra este un semn banal in pediatrie. Tratamentul febrei va insoti tratamentul cauzal, dar nu va constitui un scop in sine, deoarece, asa cum am mentionat, febra este o reactie a organismului utila intr-un anumit grad pentru organism; numai valori ale temperaturii peste 39°C pot semnifica o afectare severa sau pot produce complicatii. Asadar, dragi mamici, nu va speriati de febra, dar sfatuiti-va cu medicul copilului dvs. ori de cite ori acesta prezinta cresterea temperaturii corpului.

Recomanda unui prieten