Creşterea şi educarea copilului

Fratior sau surioara?

Isi doreste un copil sa aiba un frate? Este fericit cand vine pe lume un alt membru al familiei? E firesc sa fie gelos? Diferenta de sex si varsta intre frati este importanta? Iata cateva din intrebarile care ii framanta pe parinti.

Momentul aparitiei unui nou membru al familiei trebuie bine pregatit de parinti. Fiecare copil se doreste unic!

  • Copilul nu este incantat de venirea pe lume a unui fratior! El se teme sa nu piarda dragostea parintilor sai. In lumea lui patrunde un "intrus" cu care va trebui sa se obisnuiasca sa imparta dragostea si atentia lor.
  • Diferenta de sex este in avantajul copilului! Baiatul cel mare prefera mai degraba o sora, iar fetita cea mare un frate. Astfel rivalitatea nu mai este atat de inversunata. Fiecare copil se doreste unic. Daca baiatul are o sora, accepta mai usor venirea ei pe lume, pentru ca el ramane totusi unicul baiat. Va avea haine, jucarii, preocupari diferite de ale fetitei.
  • Diferenta de varsta dintre cei doi frati este importanta! La varsta de 18 luni, copilul accepta mai usor nasterea unui frate. Inca nu are amintiri constiente si crede ca acesta a facut parte de la inceput din familie. De asemenea, primul nascut sufera mai putin daca fratele (sora) lui se naste dupa ce el a implinit varsta de 6 ani. El este acum "mare", are prieteni si amintiri unice cu parintii lui, pe care cel de-al doilea nascut nu i le poate rapi.
  • Gelozia este fireasca la nasterea unui frate! Daca este tinuta sub control (primul nascut nefiind in mod deschis agresiv) este un semn de maturitate si echilibru. Dar daca se izoleaza si e trist, e semn ca sufera excesiv si are nevoie sa fie ajutat sa depaseasca acest moment dificil.
  • Uneori, parintii intretin in mod inconstient rivalitatea intre frati! Aceasta se intampla atunci cand un parinte acorda unuia dintre copiii un statut preferential. Posibil ca aceasta "preferinta" sa nu fie evidenta pentru un adult, dar copilul "nedreptatit" sesizeaza repede aceasta complicitate si sufera cand o descopera.
Recomanda unui prieten