Creşterea şi educarea copilului

Frica de intuneric

Frica este o emotie negativa, dar este o emotie fireasca, omeneasca si este utila in doze potrivite. Bineinteles, ma refer la frica exagerata ce da nastere unor comportamente la fel de exagerate. Daca frica de intuneric este cauza pentru care copilul dumneavoastra nu poate dormi singur, haideti sa cautam impreuna remediul ei.
Care este cauza ei ? Ca orice forma de emotie, frica depinde de un limbaj interior (gindurile noastre neauzite de altii, exprimate in cuvinte si imagini).
Frica de intuneric apare frecvent in jurul varstei de 5-6 ani si ea creste in intensitate in cazul in care copilul vizioneaza emisiuni, filme, materiale cu imagini violente, de groaza. Imaginatia copilului este stimulata de emotiile sale: frica il determina sa vada monstri fiorosi in orice umbra. Daca ii este frica de intuneric, este pentru ca "vede" cu ochii mintii, imediat dupa ce se stinge lumina, monstri in intneric, forme ciudate, jocuri de umbre care il infricoseaza si mai tare.
Cum poate fi invinsa aceasta frica?

"Nu fugi, infrunta-ti frica"
Alaturi de copil, demonstrati-i ca poate sa-si infrunte frica, privind in acel intuneric. Astfel se convinge ca nu este adevarat ce credea, incepand sa-si controleze frica.
"Priveste in intuneric! Spune-mi ce vezi?". Observa-l cu atentie! Dupa cateva zeci de secunde intreaba-l : "Intunericul mai este atat de negru? Este un loc mai putin intunecat? Unde? Vezi stelute in intuneric?
Treptat, treptat, frica diminueaza si copilul reuseste sa-si controleze aceasta temere.

"Magia imaginilor"
Ajutati copilul sa-si foloseasca imagiantia in sens pozitiv. Daca imaginatia naste personaje negative (monstri), de ce nu ar naste si personaje pozitive (zane, spiridusi salvatori) ?
Lumea povestilor, cu personajele si intamplarile ei fantastice da copilului libertatea de a infrunta frica in imaginar, rezultatul fiind diminuarea si controlul ei.
Ajutati-l sa-si imagineze ca se afla in fata unui televizor. Il deschide si urmareste ce se intampla pe ecran. Acolo, vede un copil sezand intr-o camera aflata complet in intuneric. Si lui ii este frica. Ii bate inima si tremura. Asteapta ajutorul cuiva. Si tot asteptand, iata intra o zana buna frumoasa, care straluceste ca soarele si raspandeste lumina in intreaga incapere. Ea se apropie de copil, il mangaie si spune o poveste si copilul adoarme...
Zana in acest scenariu poate fi inlocuita cu eroul preferat al copilului, un personaj pozitiv caruia nu-i este frica de nimic (exemplu : Hercule).

Recomanda unui prieten