Creşterea şi educarea copilului

Gelozia fata de noul nascut!

Gelozia este o reactie emotionala inevitabila la aparitia unui frate sau unei surori. Ea devine problematica, in masura in care nu-l ajuta pe cel mare sa se diferentieze ca fiinta de sine statatoare si sa continue sa progreseze in dezvoltarea lui psihica. Copilul isi descopera puterea de a-si manipula parintii pentru a-si relua locul. Va cauta sa-si impuna propriile dorinte: "Vreau sa te joci cu mine" "Vreau sa ma tii in brate" etc Transmite de fapt un mesaj: "Eu sunt inca mic. Iubeste-ma exact ca atunci cand eram doar eu". Cel mare nu vrea sa va imparta, uneori vrea sa-si reia locul sau de bebe... I se va parea ca nu primeste suficienta admiratie. Cu rabdare, totul se va clarifica.

Nasterea celui de-al doilea copil, clatina armonia trio-ului: tata, mama si primul nascut. Un nou echilibru trebuie sa se instaureze. Aceasta schimbare obliga la o reorganizarea cotidianului si redistribuirea a rolurilor in cadrul familiei. Cel mare este descumpanit si frustrat de aparitia acestui bebelus, de care se simte amenintat. El crede ca pierde locul sau, ca este mai putin iubit Toti copiii doresc atentia exclusiva a parintilor lor!

Ce este de facut?

  • Ca parinti, este important sa continuati sa acordati copilului, un pic din atentia exclusiva care il face sa creada ca el este unic. Spuneti-i copilului cel mare ca sunteti mandri de el deoarece in anumite situatii v-a dovedit ca se poate descurca si singur, spre deosebire de cel mic si neajutorat. Precizati ca aveti nevoie de ajutorul lui. Se va simti valorizat si responsabil. Daca il veti aprecia, va continua sa progreseze si va reusi sa depaseasca acest moment.
  • Implicati-l in ingrijirea bebelusului. Astfel il veti ajuta sa-si ocupe locul lui de "copil mare" si acest loc este unic.
  • Nu ii dati iluzia ca va veti ocupa de el ca de un bebe! Tatalui ii revine un rol deosebit: de a-si ajuta primul nascut sa-si depaseasca frustrarea, antrenandu-l in diverse activitati: muzica, lectura,desen, sau altele (imposibile pentru un bebelus).
  • Evitati perturbarea obisnuintelor celui mare! De exemplu, daca il trimiteti cateva zile sa doarma la bunici, va crede ca vreti sa-l parasiti.
  • E nevoie sa ii precizati diferentele dintre el si bebelus. El are un prenume, o varsta sau chiar sex diferit. Asa va intelege ca este altfel, unic in felul lui.
Recomanda unui prieten