Creşterea şi educarea copilului

Insomnia - o problema tot mai frecventa

Vi s-a intamplat desigur sa vreti sa adormiti, poate chiar obosit fiind, si sa nu puteti. Petreceti fara sa vreti multe nopti albe si multe dimineti va surprind obositi si apatici? A devenit insomnia pentru dumneavoastra o problema? Probabil ca da, daca acest lucru se intampla frecvent.
E vital sa dormim. De aceea lipsa somnului sau insuficienta lui o perioada de timp ne epuizeaza energetic si ne afecteaza gandirea, registrul emotional si comportamentul : suntem confuzi, neatenti, nervosi, nerabdatori, ineficienti. Insuficienta somnului (ca si excesul de somn) este nociva. Desigur, nevoia de somn a fiecaruia dintre noi este diferita.
Va plangeti de insomnie? Exista o multime de cauze ale insomniei, cel mai des invocati fiind factorii psihologici. Nu staruiesc acum asupra lor, ci asupra unor alternative de combatere a insomnoei.

1. "Igiena somnului".
Avem o multime de deprinderi gresite care favorizeaza aparitia insomniei. Unde dormim? In dormitor. Deci, dormitorul este o incapere a carei destinatie este clara si precisa : aici se doarme. Mancati in dormitor si va beti cafeaua? Faceti exercitii fizice? Dormiti dupa-amiaza, va uitati la televizor, lucrati la calculator, vorbiti la telefon in dormitor? Cititi in pat si meditati? Ei bine, renuntati la toate aceste obisnuinte anti-somn.

Nu va imbracati in pijama si nu va asezati in pat decat in momentul cand simtiti nevoia imperioasa de a dormi.
Nu puteti dormi si va suciti si rasuciti in pat? Daca dupa 15 minute nu reusiti sa adormiti aveti doua optiuni :
  • Iesiti urgent din dormitor si nu stati degeaba. Care este cea mai neplacuta ocupatie pentru dumneavostra, fapt pentru care o si evitati? Spalatul pe jos? Curatatul cartofilor? La treaba! Reveniti in dormitor doar atunci cand simtiti ca va este intr-adevar somn.
  • Ridicati-va din pat si stati in picioare. Nu va asezati in pat decat cand va este somn.
Nu dormiti in timpul zilei.

2. "Activarea reprezentarilor placute"
Cand aveti insomnii incercati o metoda de relaxare. Asezati-va in pat, cu bratele pe langa corp, intr-o pozitie destinsa. Inchideti ochii si urmariti-va pentru cateva minute propria respiratie. Aduceti-va aminte de un moment placut, cand aveati un sentiment de bine. O plimbare pe plaja marii intr-o seara de vara, poate fi un moment placut. Incercati sa va reaminti in amanunt ce ati simtit atunci. Imaginati-va cat puteti de viu ca sunteti acolo pe plaja, ca va plimbati, ca simtiti stropii de apa, adierea, nisipul, orice schimbare de temperatura, ca vedeti luna, marea, auziti zgomotul valurilor, simtiti mirosul marii etc. Incearcati sa mai fiti o data in acel loc cu ajutorul imaginatiei. Aduceti-va aminte ce ati simtit, auzit, vazut, atins, mirosit,toate senzatiile placute pe care le-ati trait atunci.
De exemplu : Amintiti-va cum vantul vi se juca in par, rasfirandu-l. Si simteati mirosul sarat de mare, mirosul patrunzator de mare si de alge. Va aduceti aminte cum simteati nisipul, ce pastrase caldura de peste zi, sub talpile goale? Auziti zgomotul placut al valurilor spargandu-se la tarm? Priviti marea, undeva, departe... si luna ce abia a rasarit. Amintiti-va... Langa stabilopod, stropii fini de apa va atingeau usor obrazul etc.
Tehnica se aplica inainte de adormi si readucerea in minte a amintirilor placute creeaza o stare de liniste si destindere necesare somnului.

3. Interventia paradoxala.
In timp ce asteptati sa adormiti si acest lucru nu se intampla, aceasta asteptare este incarcata de tensiune, si nicidecum de calmul si linistea necesare instalarii somnului. Ca atare, nu mai incercati sa adormiti, ci stabiliti-va un scop opus : sa ramaneti treaz.

Recomanda unui prieten