Creşterea şi educarea copilului

Invata cum sa-ti ajuti copilul sa invete

Spune un NU hotarat invatarii mecanice, atat textuale cat si memorarii intelesului materialului. Va propun un joc amuzant care va va incita din plin imaginatia. Cine a spus ca invatarea este un chin? Cercetarea psihologica si experienta psihopedagogica au stabilit variate modalitati de memorare logica a unui material propus studiului. Ma voi referi la una dintre ele. Haideti sa ne antrenam!
Urmeaza o lista de cuvinte (15), fara sens, pentru care aveti un minut sa le cititi. Incercati apoi sa redati mai multe cuvinte, nu neaparat in ordinea in care v-au fost prezentate. Iata lista:

  1. masa
  2. albina
  3. placinta
  4. receptor
  5. cutie
  1. tren
  2. carton
  3. albastru
  4. mansarda
  5. apa
  1. salcam
  2. deal
  3. cetate
  4. peste
  5. piatra
Unul dintre principiile memorarii este: A memora corect si durabil o informatie, presupune ca ori de cate ori este posibil sa o asociem cu o forma vizuala si sa o plasam intr-un spatiu. Ati reusit?
O metoda eficienta ar consta in alcatuirea unui lant de asociatii cuprinzand cuvintele de mai sus. Conditia este ca aceste asociatii sa fie bine vizualizate, ca si cum am derula un film imaginativ. Cand suntem solicitati sa ne reamintim, rederulam acest scenariu imaginativ.
Cautati sa memorati cele 15 cuvinte, stabilind un numar cat mai mare de asociatii intre acestea. Iata o varianta de scenariu imaginativ :
Vad o masa, undeva, intr-o incapere. O albina zumzaie, atatata de mirosul dulce parfumat al florilor de salcam. Tocmai asez un trenulet din carton albastru intr-o cutie pe care sa o duc apoi la mansarda si ... Vai ! Miroase a ars. Trebuie sa scot placinta din cuptor. Asa ca pana sa ridic receptorul, telefonul a amutit ! Privesc departe afara, spre ruinele cetatii din varful dealului. Apoi, privirea mi se odihneste intr-un acvariu unde un pestisor incearca sa se ascunda printre pietrele din apa.

Recomanda unui prieten