Mami, ma doare urechea
(Despre otita copilului)
Durerea de ureche este un simptom foarte intilnit in copilarie, practic orice copil are macar odata aceasta problema. O statistica efectuata in SUA a indicat ca numarul prezentarilor la medic pentru imbolnavirile de otita este de 20 de milioane / an, iar 42% din toate tratamentele antibiotice recomandate au fost pentru aceasta afectiune.
Dintre toate otitele, aproximativ o treime sint produse de virusuri, doua treimi de bacterii (Streptococus Pneumoniae si Haemophillus influentae) - impotriva acestora exista vaccinuri comercializate si in tara noastra! - iar in multe cazuri exista modificari anatomice locale care contribuie la producerea infectiei.
Durerea de ureche este acuta, violenta si produce intotdeauna o reactie puternica din partea copilului. Ea este generata de intinderea timpanului, o membrana extrem de sensibila. Pozitia culcata produce exacerbarea durerii, de aceea, de obicei, debutul este brusc, copilul se trezeste din somn, plingind, neputind sa isi exprime explicit suferinta.
Cind copilul are otita se asociaza si alte simptome care trebuie sa atraga atentia parintilor: febra, rinoreea (curgerea nasului), mers instabil (centrul echilibrului este situat in urechea medie) si chiar scaderea in oarecare grad a auzului cu urechea bolnava. Apasarea pe cartilajul urechii produce durere, iar prin conductul auditiv extern se poate exterioriza o secretie apoasa sau purulenta. Examenul local facut de un medic ORL certifica diagnosticul.
Factori favorizanti pentru aparitia otitei sint: fumatul in familie, alimentatia cu biberonul timp indelungat, in pozitie culcata, alergiile sezoniere, colectivitatea. Severitatea otitei si riscul de cronicizare este invers proportional cu virsta la care copilul a facut primul episod. Complicatiile posibile sint intinderea infectiei la regiunile invecinate, una din cele mai grave fiind meningita si intirzieri sau deficite de vorbire, in cazul otitelor repetate sau cronice la virste mici (sub 18 luni).
Tratamentul este antibiotic si se face numai la indicatia si sub supravegherea medicului pentru a garanta vindecarea. Durerea poate fi ameliorata cu Paracetamol, Nurofen si aplicarea locala de caldura uscata.