Creşterea şi educarea copilului

Obstructia nazala (nasul infundat)

Ca parinti ne confruntam frecvent in acest sezon cu situatia in care activitatea sau somnul copilului sint deranjate de o respiratie dificila, insotita de voce nazonata (vorbirea "pe nas"), cu sau fara secretii nazale. Acest lucru se datoreaza aparitiei la nivelul foselor nazale a unui obstacol, care impiedica patrunderea aerului.

Cauzele cele mai frecvente care genereaza obstructia nazala la copil sint:

  • Infectia virala sau bacteriana a foselor nazale sau sinusurilor paranazale (rinofaringita sau sinuzita)
  • Hipertrofia adenoidiana cronica si adenoidita acuta (polipii, respectiv inflamatia acestora)
  • Bolile alergice (rinita)

Cauze mai rare sint determinante sint: corpi straini intranazali, retinuti acidental, sifilisul congenital, hipotiroidismul, tumori, malformatii.

Ceea ce trebuie sa stie parintii este ca produsele farmaceutice sub forma de picaturi de pus in nas, desi considerate banale si inofensive,este bine sa fie administrate dupa consultarea cu medicul, deoarece pot avea efecte nedorite locale si generale. Majoritatea preparatelor contin efedrina, substanta contraindicata sugarilor si copiilor mici, si care oricum are un efect de scurta durata; iar in unele cazuri aceste picaturi pot agrava situatia prin favorizarea unor leziuni ulterioare ale mucoasei nazale.

In toate cazurile va recomand utilizarea de ser fiziologic sau spray-uri nazale pe baza de apa sarata, urmata de curatarea adecvata a nasului prin folosirea unei pompite speciale care extrage secretiile fluidificate,pentru sugari si copiii mici sau suflarea corecta a nasului (numai cite o nara odata) in cazul copiilor mai mari. Ulterior, se pot folosi produse farmaceutice pentru uz extern, pe baza de uleiuri volatile si camfor, sub forma de capsule, crme, balsamuri, care au efect decongestionant local, fara efecte secundare.

In cazurile in care obstructia nazala persista, consultati un medic ORL, care va exclude cauzele organice mentionate mai sus (polipi, malformatii,tumori).

Recomanda unui prieten