Creşterea şi educarea copilului

Regimul alimentar indicat in diareea acuta

Tratamentul diareei acute la copil este complex, functie de etiologie, dar se incepe intotdeauna si este sustinut de o dieta specifica. Regimul alimentar al copilului cu diaree are unele caracteristici in functie de virsta. La toate virstele se administreaza ceaiul de menta neindulcit, preparat de preferinta cu apa minerala plata, ad libitum (adica in cantitatile pe care fiecare copil le doreste, in functie de sete).

Alimentele de baza sunt zeama/mucilagiul de orez sau orezul pasat si supa de morcovi.

Pentru sugarul pina in 3 luni laptele este alimentul esential si nu va fi oprit / inlocuit in nici un caz . Ideal este laptele de mama - care contine factori antimicrobieni si o compozitie in principii nutritive optima pentru digestie si absorbtie de catre intestinul nou-nascutului. Se va administra in acest caz numai apa de orez, in cantitati variabile, functie de virsta sugarului, inainte de masa de sin. Daca sugarul primeste lapte praf se recomanda a se dizolva pulberea in apa de orez, in loc de apa fiarta si racita si se administreaza mesele de lapte in cantitatile si dupa orarul normal.

Pentru sugarul intre 3 si 6 luni nediversificat (care maninca numai lapte-matern sau formula) se poate administra mucilagiu de orez si supa de morcov, de aemenea in cantitati variabile functie de virsta; in acest caz supa de morcovi sau mucilagiul de orez pot constitui si o masa de sine statatoare (la sugarii mici). Laptele matern sau formula nu se intrerupe.

Pentru sugarii peste 6 luni, cu alimentatia deja diversificata, sau copii mari se poate crea un meniu fara lapte (daca primeste formula) sau cu lapte matern. In acest caz, in functie de virsta si stadiul diversificarii sugarul poate primi urmatoarele alimente:

  • Brinza dietetica de vaci, biscuiti, sticks-uri, grisine (simple, de preferat sarate, fara crma, susan,mac,etc),mar copt sau banana,supa de morcovi cu carne, pilaf cu carne, piine prajta.

Este recomandat sa variati alimentele si puteti face combinatii din cele de mai sus, astfel incit copilul sa le accepte. Mai important este sa mentineti ratia normala de lichide - apa minerala plata sau ceai de menta, care previne deshidratarea.

Recomanda unui prieten