Creşterea şi educarea copilului

Si copilul meu are giardia?

Giardioza este o boala parazitara a intestinului, foarte raspindita la copiii de toate virstele, caracterizata prin simptome si semne clinice nespecifice: astenie, lipsa poftei de mincare, dureri abdominale cronice, intirzierea cresterii, sau chiar scadere in greutate. In plus,mai pot fi prezente: episoade repetate de diaree, varsaturi, balonare, eruptii cutanate sau alte manifestari alergice. In timp, infestarea cu Giardia poate produce tulburari de digestie si absorbtie a alimentelor si deteriorarea statusului nutritional al copilului.

Din cauza acestui polimorfism simptomatic si datorita receptivitatii generale, crescuta in colectivitatile de copii, infestarea cu Giardia este suspectata extrem de frecvent de catre medic, uneori chiar supraevaluata. In literatura, prevalenta bolii este de 8% la adulti si poate creste pina la 30-80% la copii, in special in colectivitati (crese, gradinite, camine), raspindirea bolii fiind influentata de conditiile de igiena.

Infestarea cu Giardia nu este urmata intotdeauna de manifestari clinice - exista purtatori asimptomatici (25-45%). Transmiterea se face prin alimente (fructe si legume nespalate), miini murdare, dar s-au semnalat si cazuri de imbolnaviri prin apa contaminata (clorinarea nu distruge parazitul). De aceea se recomanda, cel putin la copilul sub un an, consumul de apa fiarta si racita, sau apa plata.

Diagnosticul bolii se face prin examen parazitologic al scaunului; este important insa de stiut ca eliminarea chisturilor parazitare se face cu intermitenta, ceea ce impune efectuarea a 3 examene coproparazitologice succesive (in zile diferite); diagnosticul mai este sustinut si prin alte probe (uzual -hemograma, dar mai nou se pot evidentia in singe si anticorpii impotriva parazitului).

Exista tratament eficient impotriva giardiozei, adaptat virstei copilului, alopat sau homeopat, dar frecvent apar reinfestari, fie din familie (putini stiu ca si adultii trebuie tratati simultan cu copilul!), fie din colectivitate (gradinita). Pentru a nu intoxica organismul copilului cu preparate medicamentoase, in cazul reinfestarilor frecvente si a formelor cu manifestari usoare de boala, se recomanda tratamente naturiste pe baza de propolis, cu durata mai lunga de administrare, dar foarte eficiente.

Recomanda unui prieten