Somn usor, puisor!
Mersul la culcare ar trebui sa fie un moment placut pentru tinci si asta depinde si de ... parinti. Dar daca cel mic plinge cind merge la culcare, ce-i de facut? Sau daca se trezeste in timpul noptii si readoarme greu, cum poate fi ajutat?
Ce este de facut?
- Ritualul somnului e important! Multi copii, leganati sau "plimbati", adorm repede, se simt fericiti si securizati. La ora stabilita pentru culcare, "ritualul" include cuvinte de alint, un pic de fermitate, mingiieri duioase, un cintecel fredonat de mama, muzica delicata... Sint obisnuinte care linistesc si au adesea un efect magic: copilul va simti curind nevoia sa doarma.
- E nevoie sa va faceti timp numai pentru el, inainte sa adoarma! Daca nu si-a vazut decit fugitiv parintii, este normal ca un copil sa nu vrea sa doarma.
- Evitati toate disputele inainte de culcare! Intr-o seara tulburata de un eveniment pe care il traieste intens emotional, e posibil sa se trezeasca de mai multe ori. In acest caz, consacrati mai mult timp ritualului. Daca s-a trezit, vorbiti-i pentru a-l linisti! Reveniti asupra situatiilor cotidiene care l-au nelinistit (imagini tv, o disputa etc).Explicati-i ce este un vis (chiar daca el nu intelege prea bine) si ca sinteti acolo pentru a-l proteja. Ramaneti linga el pina readoarme.
- Trecerea de la activitate la somn, trebuie facuta gradat! Nu treceti direct de la imperativul: "Gata cu joaca! (sau cu programul la televizor)", la altul: "Si acum, hai la culcare!"
- Echilibrul somnului este fragil la un copil! Spre 4-6 luni, are scurte momente de trezire intre doua cicluri de somn. Nu va ingrijorati excesiv! Prea multa protectie si faptul ca ii transmiteti nelinistea dvs., il impiedica sa invete sa readoarma.
- Ajutati-l sa-si dezvolte un nivel mai bun de autocontrol! Perioada de 8-9 luni este legata de "angoasa de separare". Copilul se teme sa nu fie parasit de mama lui. Noaptea, el o va chema pentru a-i verifica prezenta. In functie de reactia ei, va invata sa readoarma cu usurinta. E mai bine daca nu ii raspundeti la fiecare chemare. Copilul a observat ca nu trebuie decit sa planga, pentru a va face sa reveniti. Nu-l incurajati sa va "santajeze". Daca plinsul a devenit o regula, rezistati 10 minute. Astfel, il veti ajuta sa faca inca un pas spre dobindirea autonomiei si autocontrolului.