Creşterea şi educarea copilului

Sportul, remediul timiditatii

Unii copii sunt timizi, visatori, rezervati...Se simt mai nesiguri si mai tematori decat altii. Practicarea unui sport este un remediu la indemana. Pentru a-i ajuta sa aiba incredere in sine, treceti in revista principalele sporturi si apreciati activitatea care se potriveste cel mai bine personalitatii lor. Reflectati asupra avantajelor pe care le aduce practicarea fiecarui sport.

 1. Sporturi ideale pentru copilul timid:
  Judo-ul - Il ajuta sa-si invinga spaimele si sa dobandeasca un nivel bun de autocontrol; ii dezvolta spiritul de observatie si armonizeaza legatura minte-corp.
  Scrima - Acest sport este indicat deoarece nu implica un contact fizic direct si copilul invata sa actioneze rapid, fara ezitari. Scrima favorizeaza concentrarea, controlul miscarilor, dezvolta simtul analitic si reflexele.
  Echitatia - Este un sport prin care copilul isi dobandeste rapid increderea in sine; venind in contact cu animalul, invata sa-l supuna si sa-si domine frica.
 2. Sporturi ideale pentru dezvoltarea concentrarii:
  Tirul, arcul si golful - Toate aceste sporturi necesita un nivel ridicat de concentrare si coordonare.
 3. Sporturi ideale pentru copiii energici, nelinistiti si neastamparati:
  Prioritate au sporturile in care el poate sa-si consume uraganul de energie, invatand sa-si canalizeze forta si sa ii respecte pe ceilalti: Fotbalul
  Baschetul - Nu este obligatoriu sa fii Goliat pentru a practica! Pentru copiii "plinuti", baschetul este un mijloc de a-si infrunta propriile complexe.
  Hocheiul - Copiii invata valorile umane proprii tuturor sporturilor de echipa.
 4. Sporturi ideale pentru copii nervosi, agitati:
  Karate - Copiii invata sa se supuna, sa-si respecte adversarul, sa-si dezvolte autocontrolul.
  Natatia, innotul sincron, polo pe apa - Contactul cu apa are o veritabila putere relaxanta. Innotul favorizeaza dezvoltarea armonioasa musculara si imbunatateste capacitatea respiratorie.
 5. Sporturi ideale pentru educarea perseverentei si rigorii:
  Tenisul, patinajul artistic, gimnastica ritmica, dansul clasic - Sunt excelente pentru copiii constiinciosi si motivati. Invatarea este metodica si riguroasa. Favorizeaza o dezvoltare corporala armonioasa.

Sfaturi pentru parinti:

 • Informati-va asupra ofertelor cluburilor sportive din localitate.
 • Alegeti intotdeauna impreuna cu copilul! Nu ii impuneti alegerea dvs, proiectand asupra lui propriile dorinte din copilarie.
 • Oferiti copilului sansa de a se acomoda o perioada de timp cu sportul respectiv, daca nu sunteti sigur de motivatia sa
 • Cereti sfatul medicului asupra aptitudinilor fizice ale copilului.
 • Informati-va asupra frecventei competitiilor. Suprasolicitarea poate sa-l demobilizeze.
 • Evitati sa-i supraincarcati timpul de lucru! Optati pentru una-doua activitati complementare pe saptamana.
 • Sustineti emotional copilul! Pentru a progresa, el are nevoie sa se simta incurajat si valorizat.
Recomanda unui prieten