Tusea copilului
Tusea este un act reflex declansat de iritatia mecanica sau chimica a mucoasei cailor respiratorii, cu rol de aparare, cu ajutorul ei eliminindu-se secretiile din arborele respirator. Stimulii care declanseaza tusea sint inflamatori (consecutiv unor infectii microbiene), mecanici (corpi straini), chimici (fum, gaze iritante), termici (inhalare de aer foarte cald sau foarte rece) sau psihogeni.
Din punct de vedere clinic, tusea este de doua tipuri: seaca (uscata, iritativa) si productiva (tusea care "rupe"). Cele doua tipuri au cauze si mecanisme de producere diferite si deci, trebuie tratate diferit.
Tusea uscata se intilneste cel mai frecvent in infectii ale cailor respiratorii superioare (banala rinofaringita), laringita, dar si in boli alergice, cardiovasculare, digestive, s.a.
La copil, tusea uscata ca unic simptom, poate sugera un astm bronsic sau un reflux gastroesofagian. Orice copil care tuseste timp indelungat, spastic, cu predominenta nocturna ar trebui sa fie examinat si in aceste directii.
Tusea productiva este intilnita in afectiuni ale cailor respiratorii inferioare (trahee, bronhii) sau ale plaminilor (pneumonii). In aceste situatii, tusea este produsa ca urmare a unor scretii anormale produse prin inflamarea mucoasei acestor regiuni.
Din punct de vedere al tratamentului, tusea seaca se combate cu medicamente care sedeaza centrul respirator, iar tusea productiva se trateaza cu fluidificante ale secretiilor bronsice, care usureaza procesul de curatare a cailor respiratorii si vindecarea.
In practica se intilneste frecvent utilizarea inadecvata, in plus sau in minus, a antitusivelor, de aceea este foarte importanta colaborarea cu medicul pediatru.
Daca tratamentul cu mucolitice (fluidificante ale secretiilor) in tusea seaca, iritativa este inutil, sedarea unui copil cu tuse productiva este periculoasa pentru ca secretiile stagneaza in caile respiratorii si ingreuneaza procesul de vindecare sau favorizeaza aparitia complicatiilor. In plus, sedativele centrului respirator nu se recomanda la sugari si copiii mici pentru ca pot sa afecteze respiratia normala.