Creşterea şi educarea copilului

Viata cuplului dupa nasterea copilului

A aparut copilul... Atributiile de mama, de persoana implicata activ in cresterea si educarea copilului cer drept tribut intreaga sa energie si atentie. "A fi mama" devine o prioritate, in detrimentul lui "a fi sotie". Sotul se simte frustrat, respins; relatia sexuala este afectata. Daca cei doi nu se straduiesc sa iasa din acest impas, si relatia personala are de suferit.

Intr-adevar, dupa nastere, dorinta sexuala a unei femei diminueaza. Cauza este pusa pe seama nivelului scazut de testosteron (in a carui producere poate sa apara o deficienta). S-a constatat ca nivelul insuficient al acestui hormon se mentine pe parcursul alaptarii. O alta cauza este legata de schimbarea majora din viata unei femei: acum e absorbita de maternitate. Interesul pentru sex este diminuat, copilul ii capteaza intreaga atentie si energie. Este o perioada stresanta, iar stresul si oboseala afecteaza dorinta si raspunsul sexual.
Atitudini de urmat:

  1. Solutia iesirii din aceasta situatie este dialogul si increderea in partenerul de cuplu!  Important este sa aveti o discutie sincera in doi, fara sa gasiti un vinovat. Cautati sa ajungeti la un acord in privinta faptului ca relatia de cuplu reprezinta o prioritate si ca ea trebuie cultivata.
  2. Pentru a-si reorienta atentia asupra relatiei de cuplu, cei doi parteneri au nevoie de un timp doar pentru ei!  Rezervati-va momente de intimitate, in care sa va redescoperiti ca un cuplu. Petreceti, de exemplu, o dupa-amiaza impreuna, lasand copilul in grija cuiva. Aceste intalniri nu trebuie sa aiba neaparat un scop sexual.
  3. Firesc este ca sotul sa se implice in ingrijirea copilului si sa nu ignore faptul ca sotia are nevoie de multa odihna in aceasta perioada.  Acestea sunt dovezi reale de grija, dragoste, respect, apreciere. Este un alt mod de a spune "Te iubesc si am grija de tine", iar aceasta reasigurare din partea sotului, ii trezeste sotiei interesul si dorinta sexuala.
  4. Nu permiteti plictiselii si obisnuintei sa se instaleze in relatia conjugala!  Plictiseala este dusmanul intimitatii. Iesiti din rutina vietii de zi cu zi! Demarati un proiect impreuna, urmati un curs care va intereseaza pe amandoi, intalniti-va prietenii...Uitati de discutiile legate de grijile cotidiene: casa, bani, aprovizionare etc Important este sa iesiti din zona conflictului, tensiunii si plictiselii, oferindu-va prilejul de a descoperi noi laturi ale personalitatii celuilalt.
  5. Exercitiile Kegel pot ajuta o femeie sa aiba un raspuns sexual bun.  Ele constau in contractarea voluntara (pentru cateva secunde) si apoi relaxarea muschilor planseului pelvian. Practicate zilnic, aceste exercitii au ca rezultat intarirea muschilor vaginului si o satisfactie sexuala mai mare.
  6. Pentru a-i retrezi dorinta si receptivitatea, nu uitati ca o femeie are nevoie de romantism si tandrete, asa cum un barbat are nevoie de sex.  O sotie este prea legata de responsabilitati si de casa. Are nevoie de schimbare pentru a-si indrepta atentia asupra propriei sexualitati. Planuiti iesiri romantice asa cum o faceati atunci cand erati indragostit si doreati s-o cuceriti! Rasfatati-va sotia! Fiti romantic si creativ!

Nasterea unui copil pune la grea incercare intimitatea intr-un cuplu. Depinde de abilitatea celor doi parteneri sa echilibreze rolul lor de parinti cu cel de soti, dand o noua dimensiune vietii in doi.

Recomanda unui prieten