Creşterea şi educarea copilului

Cand este timpul pentru olita?

Inca mai face pe el si nu vrea in ruptul capului sa foloseasca olita? Situatia ii ingrijoreaza pe parinti. Care este cauza? Cand o sa fie pregatit? Trebuie asteptat cu rabdare, in speranta ca lucrurile se vor rezolva de la sine?

Copilul este pregatit sa foloseasca olita atunci cand are un nivel bun de dezvoltare al limbajului, indemanarii si coordonarii psihomotorii generale. Doi ani, doi ani si jumatate este o perioada favorabila, in care copilul are nevoie sa fie incurajat sa-si controleze reflexele sfincteriene si sa foloseasca toaleta. Dar nu trebuie fortat! Ar fi bine ca el sa vrea acest lucru din proprie initiativa.

Intre 1-3 ani, copilul descopera placerea generata de eliberarea spontana a sfincterelor. Dobandind controlul asupra lor, el observa ca are puterea de a elimina sau retine dupa voie. Poate astfel sa-si recompenseze parintele sau sa-l pedepseasca atunci cand acesta ii cere sa foloseasca olita, indeplinindu-i cererea sau refuzand.

Ce este de facut?

  • Pastrati-va calmul si rabdarea! Fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare neuro-motorie! Fetele dobandesc mai devreme controlul sfincterian dacat baietii.
  • Obisnuiti copilul sa mearga la baie pentru a folosi olita sau colacul de toaleta (adecvat pentru copii), iar nu in alta parte!
  • Fiti inventivi! Obiectele in cauza sunt multifunctionale! Puneti capacul olitei (sau colacului) si incurajati-l sa le foloseasca mai intai drept scaun. Lasati-l sa stea cat vrea si cand vrea pe "scaun". Daca il fortati, e posibil sa simta repulsie, respingere la vederea lor si sa nu vrea sa le foloseasca. Daca ajunge sa le "indrageasca" si ii devin familiare, ii puteti spune care este rostul lor si apoi sa-i cereti sa le utilizeze.
  • Implicati copilul intr-un joc amuzant pentru a-i starni interesul si receptivitatea la nou! Pentru a-l ajuta sa simpatizeze olita sau colacul, prezentati-le intr-un mod atragator. De exemplu: "Uite, Olita cea Vesela locuieste in baie si s-ar bucura sa-i faci o vizita. Vecinul ei, Colacul cel Somnoros, vrea si el sa te vada. Te-a asteptat atat de mult, incat acum e toropit de somn si aproape ca a adormit. Il lasam sa doarma sau il vizitam si pe el? Cand o sa vrei sa mergem, ridica un degetel". Il stimulati astfel sa coopereze prin joc. Nu trebuie sa ii impuneti sa le foloseasca. Cand va descoperi ca sta in puterea lui sa invete singur sa foloseasca toaleta, o va face.
  • Duceti-l la baie la intervale regulate! Puteti sa-l recompensati (laudati, incurajati) daca reuseste. In caz contrar, nu-i atrageti atentia asupra acestui lucru.

In concluzie, e nevoie sa va inarmati cu rabdare, calm si... creativitate!

Recomanda unui prieten