Perioada prenatală şi naşterea

Ce simte bebelusul din burtica?

Multi specialisti sunt convinsi ca fatul are o viata emotionala. Inca din timpul graviditatii, viitoarea mamica este in rezonanta afectiva cu copilul ei. In masura in care miscarile fatului devin perceptibile, incepe sa ii simta reactiile: de exemplu, are impresia unui sut viguros cind acesta se enerveaza.

Bebelusul este atent la conversatii si la muzica

Se stie ca fatul este o fiinta de perceptii si senzatii. Sistemul sau senzorial functioneaza foarte devreme, inainte de a se maturiza pe deplin. El este sensibil la atingeri si la sunete. Dintre simturi, cel auditiv este cel mai solicitat in ultimul trimestru al sarcinii. Vocea mamei sale vine in acelasi timp din interior si din exterior. Este dovedit prin studiul variatiilor ritmului cardiac, ca el reactioneaza la muzica.

Copilul "absoarbe" emotiile mamei

Graviditatea este o perioada deosebita in viata unei femei, bogata in contradictii si sentimente ambivalente. In unele zile, viitoarea mamica se simte fericita, apoi in zilele urmatoare este anxioasa. O mama stresata inseamna un bebe stresat? Mesajele biochimice complexe din sangele mamei ajung la fat si acesta reactioneaza. De exemplu, adrenalina produsa sub impactul unei puternice emotii trece de bariera placentara. Cand mama este emotionata, variatiile ritmului cardiac si respirator al bebelusului sunt similare ritmului ei. Un stres intens si cronic are consecinte asupra dezvoltarii lui.

Fatul memoreaza sunetele si mirosurile

El are memorie si fixeaza informatiile pe care le primeste. Aceasta memorare ii va fi utila, dupa nastere. Ea ii permite sa se obisnuiasca in noul mediu, sa recunoasca vocea mamei sale (si pe a tatalui daca a fost obisnuit sa o asculte), mirosul ei, ritmul inimii sale.

Dupa nastere, bebe poate sa-si aminteasca un cantec sau o melodie adesea ascultata in ultimele saptamani ale sarcinii.

Vrem mai multi oameni de geniu?

Dovedirea stiintifica a acestor abilitati ale fatului, a starnit dorinta de a stimula pe toate caile dezvoltarea lui intelectuala. Cercetatorii americani s-au gandit sa "prepare" viitoare genii: un emitator asezat in apropierea femeilor insarcinate, debiteaza texte savante, arii muzicale sau cursuri de limbi straine pentru a inzestra memoria copiilor nenascuti inca. Problema este ca avantajele unei astfel de "ingurgitari" de informatii nu au fost niciodata dovedite. Suprastimularea poate fi chiar nefasta dezvoltarii armonioase a bebelusului.

A iubi copilul pe parcursul celor noua luni de sarcina, este o forma de dialog

Cunoscindu-se importanta factorului afectiv in dezvoltarea bebelusului, au fost propuse diverse metode de comunicare cu fatul. De exemplu, viitorii parinti stimuleaza copilului sa se manifeste, sa se miste in uter, utilizind mainile si vocea pentru a-i transmite dragostea lor. Astfel, ei initiaza si mentin o legatura emotionala, securizanta pentru bebelus. Acest prim contact afectiv va favoriza relatiile de dragoste de mai tarziu.

De retinut!

  • "Bebelusul din burtica" vrea sa aveti legaturi tandre cu el.
  • Comunicarea cu copilul incepe inca inainte de a se naste.
  • Manifestarile si reactiile fatului sunt mesaje care va vor invata sa comunicati cu el.
sus
Recomanda unui prieten