Nasterea prin operatie cezariana
Scurta prezentare
Din punct de vedere al istoriei medicinii, cezariana reprezinta in mod evident un progres important, ea fiind in multe situatii salvatoare atit pentru mama, cit si pentru nou-nascut. Pentru a realiza nasterea copilului, medicul trebuie sa execute mai multe incizii (taieturi), incepind cu pielea, stratul de grasime de dedesubt, invelisul muschilor abdominali, pina la nivelul uterului.
In anumite situatii, cezariana reprezinta unicul mod prin care se poate termina cu bine o nastere. Astfel de situatii sunt reprezentate de:
- marile urgente obstetricale (singerarile din placenta praevia -placenta care acopera in intregime orificiul uterin; abruptio placentae sau dezlipirea prematura a placentei, inainte de nasterea copilului; prolabarea de cordon - "caderea" in vagin a cordonului ombilical, punind astfel in pericol hranirea copilului etc)
- prezentatiile anormale (copilul in alta pozitie decit cea craniana, adica cea cu capul in jos) - intotdeauna beblusii asezati transversal si in cele mai multe situatii bebelusii asezati cu funduletul inainte.
- Bebelusii prea mari in raport cu bazinul mamei (disproportia cefalo-pelvica)
- Suferinta acuta a fatului in uter (atunci cind, din diferite motive, fatul nu mai are resurse sa faca fata efortului biologic la care este supus in timpul nasterii; aceste situatii sunt detectate din timp de medic, iar cezariana este salvatoare pentru copil)
- Boli ale mamei care impun teminarea rapida a sarcinii (tensiunea de sarcina - preeclampsia), sau care ar afecta nou-nascutul - diabetul matern, boli ale aparatului genital- infectia cu virusul herpetic )
- Existenta pe uter a unor cicatrici (in urma altei cezariene sau a unei alte operatii pe uter)
- Orice alte situatii in care alegerea acestei cai de nastere este preferabila nasterii pe cale vaginala.
Cezariana reprezinta o alternativa la nasterea pe cale vaginala, nu reprezinta un esec, si , mai ales daca decizia de a o practica este luata din timp, prin rezultatele foarte bune este pe deplin satisfacatoare pentru mama.
Exista riscuri ale cezarienei ?
Este o intrebare pertinenta. Ne este in general frica de operatii, pentru ca ele reprezinta interventii peste ceea ce consideram a fi natural. Sigur ca si cezariana, fiind o operatie, care implica obligatoriu si o anestezie, este perceputa ca fiind mai riscanta decit nasterea normala. Riscurile nu sunt insa atit de mari, incit sa justifice respingerea ei de catre mama sau anturaj, catalogind-o drept nastere "anormala".
Statistic, mortalitatea materna este de 4 ori mai mare prin/dupa cezariana, comparativ cu nasterea naturala (1 la 2500 cazuri, fata de 1 la 10000 cazuri), dar acest lucru se datoreaza si bolilor materne preexistente sau coexistente sarcinii.
Complicatiile care pot apare sunt:
- complicatii legate de anestezie (mai mult cea generala decit cea regionala -rahidiana sau peridurala)
- singerari mai mari in timpul operatiei sau dupa aceasta (daca la o nastere normala se poate pierde pina la 0,5 l singe, la o cezariana aceasta pierdere poate depasi 1 litru, cu toate acestea, nefiind totusi nevoie de transfuzii de singe, pentru ca organismul mamei si-a creat in timpul celor noua luni rezerve)
- infectii mai frecvente (ale uterului - endometrite, ale taieturii operatorii, infectii urinare)
Dupa operatie, exista elemente care ingreuneaza activitatea proaspetei mamici, comparativ cu nasterea obisnuita (miscarile intestinale sunt incetinite, alimentatia trebuie sa fie reluata in mod gradat, conform unor reguli clare, cu anumite restrictii; durerea poate fi mai suparatoare; aparitia secretiei lactate paote fi un pic mai lenta; miscarile /mobilizarea se face mai incet).
Care sunt pasii operatiei?
1. Inainte de operatie:
Vei fi dusa in sala de operatie si vei fi ajutata sa te asezi, cu burtica in sus, pe masa de operatie. Sa nu fii surprinsa pentru ca vei vedea destul de multa lume in jur (echipa operatorie - medicul tau ginecolog impreuna cu alti doi medici care il ajuta si asistenta salii de operatie, medicul si asistenta de anestezie, medicul si asistenta de neonatologie, care vor prelua bebelusul). In aceasta pozitie ti se va monta o perfuzie si o sonda urinara. La una dintre miini vei avea un tensiometru, care iti va masura continuu tensiunea arteriala. Daca maternitatea are o dotare suplimentara, este posibil sa mai existe niste conectari prin fire la alte aparate sofisticate, care iti vor monitoriza permanent organismul. Apoi, medicul anestezist ajutat de asistenta sa, iti va administra anestezia (regionala-rahidiana sau peridurala sau generala). In paralel, asistenta din sala de operatie iti va dezinfecta abdomenul, iar medicii vor incepe sa te acopere cu cearsafurile speciale pentru operatie.
2. In timpul operatiei:
Daca ti se va adminstra anestezie generala, pe tot parcursul operatiei vei dormi linistita. La trezire, vei auzi ca prin vis informatiile pe care le asteptai: sexul copilasului tau, greutatea, nota la nastere, cum se simte, cum a decurs operatia pentru tine. Dupa doua-trei ore de la terminarea operatiei, cind iti vei fi revenit foarte bine, vei primi bebelusul la sin!
Daca vei primi anestezie rahidiana sau peridurala, vei putea auzi nu numai dialogurile din sala de operatie ci, mai ales, primul tipat al copilului tau si il vei putea vedea la citeva secunde dupa ce a fost scos din uter. Sa nu fii surprinsa ca stationarea bebelusului in sala de operatie va fi de scurta durata, cit i se acorda primele ingijiri; orice nou-nascut este dus apoi in salonul de nou-nascuti, unde va fi spalat, cintarit masurat etc. Il vei revedea la scurt timp dupa terminarea operatiei, in salonul de ingrijiri postoperatorii. In timpul operatiei, vei putea vorbi si este important sa comunici cu asistenta de anestezie, relatindu-i cum te simti si semnalindu-i orice disconfort.
3. Cum decurge operatia propriu-zisa:
Incepe cu taierea pielii (incizia) si se termina cu coaserea ei la loc. Pielea se poate taia in doua feluri: orizontal (incizie de 12-20 cm, in regiunea paroasa pubiana) - va rezulta o cicatrice estetica care cu timpul va deveni aproape invizibila, rezistenta sau vertical (incizie de 20-25 cm, pe mijlocul burtii, de la buric in jos) - ea se face in marile urgente, cind bebelusul terbuie scos extrem de rapid din uter. Dupa piele, sunt taiate urmatoarele straturi: grasimea, aponevroza (invelisul muschilor abdominali) etc, se ajunge la uter, care, la fel ca si pielea, poate fi taiat (incizat) in doua feluri: orizontal - preferabil, pentru ca va rezulta o cicatrice foarte buna, ce va permite ducerea fara mari emotii si a altor sarcini viitoare sau vertical, impusa citeodata de situatia obstetricala (mare urgenta, copilas asezat transversal etc). Dupa deschiderea uterului urmeaza in mod evident venirea pe lume a nou-nascutului, care va fi scos din uter, i se va pensa si taia cordonul ombilical si va fi dat in primire specialistilor neonatologi. Urmeaza scoaterea placentei (asa numita "casa a copilului"), curatarea uterului, coaserea acestuia, precum si coaserea tuturor celorlalte straturi ale peretelui tau abdominal.
Durata operatiei
Intr-o mare urgenta, intre incizia pielii si scoaterea nou-nascutului nu trece mai mult de un minut, in medie acest interval atinge 5- 10 minute. Cu totul, operatia necomplicata nu depaseste 45 minute.
Poate asista partenerul la operatie?
Acest lucru depinde de politica fiecarei sectii de obstetrica in parte si este o informatie pe care o poti afla de la medicul tau.
4. Ce se intimpla dupa terminarea operatiei ?
Vei fi transportata in salonul de urmarire postoperatorie, unde vei sta in medie 18-24 ore, sub ingijirea directa a pesonalului calificat. Cu trecerea efectului anesteziei, vei simti pentru inceput dureri in regiunea operatiei, dureri care pot fi continue sau intermitente. Acestea din urma se datoreaza contractiilor uterului si sunt importante pentru ca te feresc de singerari. Durerile trebuie semnalate personalului medical, care iti va adminstra calmante. Daca ti s-a montat un cateter peridural, pe acesta se vor injecta periodic amestecurile calmante, si vei avea un bun confort din punct de vedere al durerii. Este posibil ca in dreptul operatiei sa simti o greutate -este o punga cu gheata care va fi schimbata periodic, si care mentine uterul tau strins, fara singerare. Ti se va masura periodic tensiunea si pulsul. Inca nu "scapi" de sonda urinara sau de perfuzii, si nu poti inca bea nimic. Daca iti va fi sete, ti se vor umezi doar buzele cu putina apa. Nu te vei deshidrata, pentru ca primesti suficiente lichide prin perfuzia de la mina. Vei fi sfatuita sa faci usoare miscari ale picioarelor, care te vor feri de complicatii si care sunt nedureroase.
5. Recuperarea de dupa operatie ?
Este important sa fii curajoasa si sa incerci sa lupti cu tine insati in prima zi de dupa operatie, care este singura mai dificila, mai ales din cauza durerii si a sentimentului tau de nesiguranta. Nu trebuie sa iti fie frica, pentru ca operatia se vindeca pas cu pas, tu te vei simti ora cu ora mai bine si vei putea sa iti revii la normal.
Reluarea alimentatiei
Digestia se reia mai greu din cauza medicamentelor anestezice care au influentat si tubul digestiv. La inceput, dupa 18-24 ore, vei putea doar bea lichide (apa plata, ceai de tei neindulcit, supa strecurata de legume ), apoi incetul cu incetul vei trece la iaurt, brinza de vaci, supa de carne, ou, carne. Dupa ce vei avea primul scaun, practic iti vei relua alimentatia obisnuita, bine echilibrata. Ti se vor face diverse recomandari privind dieta, de care este bine sa tii seama. In tot timpul lauziei trebuie sa bei multe lichide.
Mobilitatea
Cel mai greu iti va fi sa te ridici la marginea patului, dar daca ai incredere in fortele tale vei reusi mai usor. Vei fi putin ametita, dar cu ajutorul celor din jur vei reusi sa stai in picioare, sa faci citiva pasi etc. Dupa 18-24 ore nu vei mai avea perfuzii si nici sonda, deci va trebui sa bei singura si sa mergi la baie. Cu cit te vei mobiliza mai repede si mai bine, cu atit vei avea o evolutie postoperatorie mai buna, de scurta durata, fara complicatii si te vei bucura mai mult de noul venit. Evident si plecarea acasa va fi mai rapida daca iti vei reveni mai repede (dupa a 3- 4-a zi de la nastere).
Ca orice alta proaspata mamica, vei trece printr-o furtuna emotionala dupa nastere. Pentru ca poate te vei misca mai greu sau pentru ca manipularea micutului ti se va parea mai dificila la inceput, este posibil sa ai sentimentul neputintei, sa fii coplesita de cerintele noului tau statut. Nu te speria! Incearca sa capeti cit mai mult ajutor de la cei din jur (partener, parinti, prietene) si fi sigura ca te vei descurca. Un val de plins care te cuprinde te va linisti. SIGUR te vei descurca!
Durerile
Durerile de la nivelul operatiei, cit si senzatia de durere/ crampa de la nivelul uterului in timpul alaptarii se vor ameliora spectaculos zi de zi. Nu vei avea nevoie de tratamente calmante deosebite.
Singerarea pe cale vaginala - lohiile
Ca la orice lauza, uterul se curata continuu dupa nastere, iar tu vei elimina pe cale vaginala lohiile. Acestea vor contine in primele zile mai mult singe, apoi acesta va fi mai putin, lohiile capatind aspect rosu deschis, apoi rozat, devenind in final alb-galbui, apoi albe. Aceste lohii au un miros caracteristic; daca observi vreo modificare a mirosului (miros neplacut) culoarea caramizie a lohiilor, transformarea din secretie fluida in cremoasa a acestora, trebuie sa snunti rapid medicul.
6. Alaptarea
Vei putea alapta ca orice alta mamica, daca iti doresti cu adevarat acest lucru si daca, bineinteles, nu ai vreo interdictie medicala. Vei avea nevoie doar de un plus de ajutor la inceput, pentru alegerea unei pozitii confortabile, nedureroase pentru alaptare si pentru buna pozitionare a micutului la sin. Ideea preconceputa ca o mamica operata nu va putea alapta sau va avea un lapte necorespunzator (cantitativ sau calitativ) nu are nici o baza reala. Cheia unei bune alaptari consta in punerea rapida dupa operatie a micutului la sin si alapatrea "la cerere", ori de cite ori acesta o cere !
7. Vindecarea operatiei
Cicatricea la nivelul pielii se vindeca rapid. Daca medicul te-a cusut cu fire care trebuie scoase, scoaterea lor va avea loc la 5-7 zile de la operatie. Nu-ti fie frica, nu doare! Daca ai fost cusuta cu fire resorbabile, ai scapat de o astfel de emotie!
Chiar daca cicatrizarea se produce rapid la o femeie tinara si sanatoasa, totusi refacerea soliditatii peretelui tau abdominal este completa la trei luni dupa operatie (ca la orice alta cicatrice de altfel). De aceea, eforturile musculare de intensitate mare pe care le faceai inainte (ridicat, impins, exercitii fizice cu solicitare maxima etc) le poti relua abia dupa acest interval. Vei putea conduce masina la 4-6 saptamini de la operatie, tot la acest interval vei putea face eforturi usoare (nu vei ridica greutati mari, copilul poti sa il ridici in brate, nu vei face decit exercitii usoare-medii, fara solicitare a musculaturii abdominale). Iti vei putea relua activitatea sexuala ca orice alta lauza la sase saptamini de la nastere. Atentie insa la contraceptie! Nimic nu poate fi mai neplacut atit pentru tinara mama, cit si pentru medic decit solicitarea unei intreruperi de sarcina la scurt interval dupa cezariana!
8. Cand pot naste din nou si cum ?
Dupa un interval rezonabil de timp iti poti programa o noua sarcina. Acest interval pare a fi optim de doi ani (ai alaptat, uterul este perfect refacut, rezervele energetice ale organismului tau sunt refacute) astfel incat sa poti porni din nou la drum in conditii bune. Dupa o cezariana necomplicata, cu incizie orizontala pe uter, pot urma oricite cezariene. Sunt multe spitale in lume in care se tenteaza nasterea naturala dupa cezariana (exista insa riscul de ruptura uterina).