Perioada prenatală şi naşterea

Nasterea normala

Scurta prezentare


Chiar daca, impreuna cu medicul tau, ai facut tot felul de estimari si calcule privind data probabila a nasterii, in marea majoritate a cazurilor momentul nasterii este o surpriza. Terminarea sarcinii este un fenomen imprevizibil, invaluit in mister. De aceea, pentru a nu te agita prea mult in orele premergatoare, vei fi sfatuita ca, de la intrarea in luna a noua de sarcina, sa-ti pregatesti bagajul cu care vei pleca la maternitate.

Exista totusi cateva semne care anunta iminenta nasterii, a inceputului travaliului:

  • senzatia de usurare in respiratie - poti sa o resimti in medie cu 2 saptamani inainte de data nasterii;
  • mucusul (dopul) gelatinos pe care il pierzi pe cale vaginala - anunta cam acelasi interval de gratie;
  • mergi mai des decat inainte la baie pentru a urina, mai ales pe timpul noptii;
  • ai o senzatie noua, de evidenta presiune in bazin;
  • incepi sa ai de mai multe ori in timpul zilei dureri ritmice de mijloc si/sau burta;

Cu cat se apropie nasterea, apar semnele de certitudine:

  • ai dureri din ce in ce mai dese (sub 20 minute interval), mai lungi, mai neplacute
  • aceste dureri iti creeaza mai mult sau mai putin o stare de disconfort
  • simti ca brusc pierzi lichid : s-a rupt apa
  • pierzi putin sange pe cale vaginala.

Travaliul, muncile nasterii sunt precedate de o perioada numita pretravaliu, cu durata variabila. La femeile care nasc pentru prima data dureaza mai mult (maxim 20 ore) fata de cele care au mai nascut unde dureaza mai putin (maxim 12 ore). Aceasta perioada este suportata in mod diferit de gravide - pentru unele durerile sunt suficient de neplacute pentru a le face sa vina la maternitate, altele pot sta acasa.

Pretravaliul realizeaza pregatirea finala a colului uterin pentru nastere.

Prima perioada a nasterii

Odata cu finalizarea acestui stadiu, incepe travaliul propriu-zis sau prima perioada a nasterii: colul trebuie sa se dilate de la 2 cm la 10 cm (dilatatia completa), iar contractiile uterine trebuie sa devina din ce in ce mai dese, mai lungi, mai puternice si mai dureroase. Aceasta prima perioada a nasterii dureaza in medie 8-10 ore daca te afli la prima nastere sau 6-8 ore daca ai mai nascut.

A doua periaoda a nasterii

Este perioada in care se produce nasterea propriu-zisa a bebelusului (expulzia). La prima nastere dureaza o ora, la urmatoarele aprox. 30 minute.

A treia perioada a nasterii

Este reprezentata de eliminarea (nasterea) placentei (casei copilului). Nu depasesste ca durata o ora.

Ultima perioada a nasterii

Are o durata de 2 ore si este perioada in care prin contractii uterine usoare uterul tau, gol acum, este mentinut contractat, astfel incat sa nu pierzi mult sange. In aceasta perioada iti vei masa continuu abdomenul inferior, iar moasa te va supraveghea indeaproape.

Prima perioada a nasterii

Daca vei alege sa nasti fara analgezie peridurala, va trebui sa lupti un pic cu durerile determinate de contractiile uterine. Aceste dureri le vei resimti variat, fie la nivelul abdomenului inferior, fie in regiunea spatelui (mijlocului). Ele cresc progresiv in intensitate si durata, dar, daca privesti rational travaliul si nu temi de nastere, vei putea sa le suporti foarte bine. Contractiile utreului au doua efecte: pe de o parte imping bebelusul in jos, spre "iesire"(spre vagin) si pe de alta parte dilata colul uterin. S-ar putea ca in unele momente sa resimti o senzatie de greata si chiar sa versi, nu trebuie insa sa te sperii. Este posibil, ca, pentru confortul tau, medicul sa iti adminstreze diverse medicamente, care vor ajuta un pic travaliul si il vor face mai suportabil. In functie de politica sectiei in care nasti, vei pute fi insotita in aceste momente. Fie partenerul, fie o prietena buna, te vor ajuta : o inghititura de apa, un masaj al spatelui, sau pur si simplu prezenta lor incurajatoare.

Când colul a ajuns la dilatatie completa, este posibil sa incepi sa simti senzatia de apasare spre perineu (fund), si inevitabil sa ai senzatia de screamat, sa simti nevoia de a impinge. Trebuie insa sa-ti controlezi aceasta senzatie. Acest lucru trebuie sa-l faci doar cind te sfatuiesc moasa sau medicul.

Perioada a doua

Contractiile sunt mult mai puternice, mai lungi si mai dese. Incepi sa simti din ce in ce mai mult o presiune si o apasare puternica spre perineu. In timpul fiecarei contractii vei impinge si tu, ajutind nasterea copilului. Senzatia de apasare maxima o vei resimti cind se va naste capul copilului, nasterea umerilor, corpului, picioarelor fiind mult mai usoara.

In timpul expulziei, vei primi diverse comenzi, prin care medicul si moasa vor "dirija" nasterea. La foarte scurt timp dupa nastere vei avea o senzatie de usurare extraordinara, pentru ca vei auzi primul tipat al bebelusului !

Perioada a treia

Dupa o scurta perioada de liniste, in care nu te deranjeaza nimic -nu te doare, nu te mai apasa nimic, reincep usoare contractii uterine, ritmice, care vor creste in intensitate, dar vor fi incomparabil mai suportabile decat cele din expulzie.

Va trebui sa te scremi (tot la comanda), si se va produce, putin ajutata si de medic, nasterea placentei, care este practic nedureroasa.

Perioada a patra

Greul a trecut! Urmeaza acum controlarea de catre medic, a "urmarilor" nasterii (cum arata colul uterin, daca exista rupturi ale vaginului etc.) Daca ti s-a taiat perineul, acum vei fi cusuta. Nu vei simti durere, pentru ca ti se vor face mici injectii cu anestezic. Dupa terminarea acestei etape de verificare si coasere (care dureaza in medie 20-30 minute), vei fi dusa in salon pentru intervalul ramas de pina la doua ore (pina se incheie toata nasterea). Apoi ti se va aduce bebelusul la san si, spre surprinderea ta, vei alapta foarte repede.

Nasterea cu analgezie peridurala (nasterea fara dureri)

Cateterul peridural se poate monta de la inceputul travaliului, Totusi, cei mai multi medici prefera ca administarea substantelor care vor alunga durerea sa fie facuta din momentul in care colul tau este dilatat 4 cm, ceea ce inseamna ca vei resimti durerile inceputului travaliului, care sunt absolut suportabile. Practic, din acel moment si pina la dilatatie completa nu vei mai simti dureri. De la dilatatie completa, este posibil sa simti o senzatie de presiune perineala, nedureroasa insa. Avantajul acestui mod de nastere este evident.

sus
Recomanda unui prieten